- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Ukrajina bi mogla dobiti od zapada mnogo manje od traženog broja tenkova

© AP Photo / Michael SohnNemački tenk "leopard 2"
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje mogle bi Ukrajini do početka leta isporučiti do 87 tenkova „leopard 2“, mada Kijev traži 300, navodi se u računici italijanskog lista „Kvotidiano nacionale“.
„Sve sugeriše na to da će Kijev dobiti partiju... ‘leoparda 2’. Ali, po svoj prilici, biće ih malo“, navodi se u članku na sajtu lista. Autori pretpostavljaju da bi do proleća Ukrajina mogla da dobije od 33 do 73 tenka, a do početka leta – do 87.
„Ovom se dodaje još 22 ‘leoparda 2’ i 88 ‘leoparda 1’ direktno od proizvođača, ali će oni biti dostupni tek krajem 2023-početkom 2024. godine“, navodi se u članku.
Nemačka treba da pošalje 19 tenkova „leopard 2“. Poljska, koja ima 247 tenkova namerava da isporuči 14 i do leta još 14. Finska, prema ovoj računici, može da isporuči 10, Holandija 14. U tom slučaju biće 73 tenka, kojima se mogu dodati danski i portugalski tenkovi.
Američka avio-baza Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Postignut dogovor u Ramštajnu: Nastavlja se tempo isporuke vojne pomoći, ali bez reči o tenkovima
Još više od sto tenkova nalazi se u skladištima koncerna „Rajnmetal“ (22 „leoparda 2“ i 88 „leoparda 1“). Prema rečima direktora preduzeća Armina Papergera, njihovo puštanje u rad zahtevaće značajan vremenski period i ulaganja od nekoliko stotina miliona evra. Prema ovom scenariju, tenkovi će biti spremni do početka sledeće godine.
Ranije je novi ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus, nakon sastanka kontakt grupe za podršku Ukrajini zemalja NATO-a, objasnio da Nemačka još nije spremna da Ukrajini isporuči tenkove „leopard“, ali je naložio inspekciju ove vrste tenkova za procenu scenarija za pozitivnu odluku u budućnosti.
Nemački kancelar Olaf Šolc je prošle nedelje izjavio da se konsultuje sa saveznicima o mogućoj predaji tenkova Ukrajini, a da sve najave u ovoj oblasti treba da se dogovore sa partnerima. Sa svoje strane, vicekancelar Robert Habek primetio je da bi Berlinu bilo lakše da donese odluku u vezi sa isporukama tenkova ako bi prvo svoje tenkove predale Sjedinjene Američke Države.
Američki tenkovi Abrams na železničkoj stanici Gajžunaj u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
RUSIJA
Teški i nedovoljno efikasni: Zašto Nemci i Amerikanci odugovlače sa isporukom tenkova Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala