- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU dvostruko povećala obim transporta kineskih metala koji se isporučuju preko Rusije

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaTeretni voz
Teretni voz - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Količina metala transportovanih iz Kine u Evropsku uniju železnicom preko Rusije skoro se udvostručila, uprkos sankcijama Zapada zbog situacije u Ukrajini, piše agencija Blumberg, pozivajući se na podatke EU.
Agencija napominje da su retki zemni metali koji se isporučuju iz Kine preko Rusije potrebni u EU za proizvodnju oružja, municije, elektronike i mikročipova. Obim ovakvih isporuka za prvih devet meseci 2022. je skoro duplo veći od obima za celu 2021. godinu. Kako sledi iz objavljenih podataka, Kina isporučuje više od 90 odsto retkih metala u Evropsku uniju, a ruske železnice ostaju važan i ključan put za evropsku industriju.
„Neverovatno je da uprkos svim sankcijama ovaj lanac snabdevanja i dalje funkcioniše“, rekao je osnivač norveškog „Norge majning“ Mihael Vurmser.
Agencija ističe da putevi koji su alternativa ruskoj teritoriji imaju ograničen kapacitet i nisu u potpunosti razvijeni. Kako je izjavio norveški zvaničnik, pitanje antiruskih sankcija u transportu preko ruske teritorije moglo bi da postane problem za Evropsku uniju na srednji ili dugi rok. A ograničenja pristupa kineskim metalima mogla bi da ostave zapadne ekonomije ranjivim.
Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da Evropska unija čak više zavisi od isporuka iz Kine u realizaciji velikog plana za postizanje klimatske neutralnosti nego od ruskih energetskih resursa.
Posle početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje su pojačale sankcioni pritisak na Moskvu, ali je to izazvalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju u samim Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Kako je istakao predsednik Rusije Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije predstavlja dugoročnu strategiju Zapada, ali su sankcije nanele težak udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je pogoršanje života miliona ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala