- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad gura Kijev da uvuče u rat Belorusiju, neophodni zajednički manevri sa Rusijom

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe
Rusko-beloruske vojne vežbe  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Zajedničke taktičko-letačke vežbe avijacijskih jedinica Oružanih snaga Belorusije i Rusije, koje se održavaju u Belorusiji, odbrambenog su karaktera i odgovor su na očigledne pretnje Saveznoj državi. Zapad gura Kijev da otvori front protiv Belorusije, dok Poljska gomila trupe na istočnim granicama.
Ističući da su manevri defanzivne prirode, ruski vojni eksperti navode da su vežbe uslovljene pogoršanjem situacije, pre svega pretnjama koje dolaze od Ukrajine i Zapada.
Zapad je u poslednje vreme značajno povećao svoju vojnu aktivnost, sprovodi vojne vežbe i koncentriše svoje trupe u blizini rusko-beloruskih granica, uključujući i ofanzivno oružje.
"Ovakve vežbe su neophodne – neophodna je saradnja i kordinacija vojski, potrebno je da naši i beloruski piloti sarađuju i potrebno je proveriti kako PVO funkcioniše. Ne isključujem mogućnost da Belorusija može biti namerno uvučena u vojni sukob zbog pretnji koje dolaze iz EU i SAD. Mogu da uvuku Ukrajinu i Poljsku, jer su navikli da ratuju tuđim rukama. Zbog toga je neophodna saradnja naše dve vojske. Siguran sam da ovakve vežbe nisu poslednje“, kaže ruski ekspert Oleg Glazunov.
Zajedničke vežbe vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane ruske i beloruske vojske počele su 16. januara i trajaće do 1. februara. Glavni cilj manevara je povećanje operativne kompatibilnosti u zajedničkom izvršavanju borbenih zadataka.
Vežbe će se sprovoditi na svim aerodromima i poligonima vazduhoplovnih snaga i snaga protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Belorusije.
Tokom manevara planirano je da se razradi širok spektar pitanja, uključujući izviđanje iz vazduha, zajedničko patroliranje vazdušnim prostorom duž državne granice, vazdušna podrška grupama trupa, desant taktičkih vazdušno-desantnih trupa, isporuka tereta i evakuacija ranjenih.
Sa ruske strane u manevrima učestvuje formacija Vazdušno-kosmičkih snaga.
© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaGlavni cilj rusko-beloruskih vojnih vežbi je povećanje operativne kompatibilnosti u zajedničkom izvršavanju borbenih zadataka
Zajedničke vojne vežbe izviđačkih jedinica ruskih i beloruskih vazdušno-desantnih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Glavni cilj rusko-beloruskih vojnih vežbi je povećanje operativne kompatibilnosti u zajedničkom izvršavanju borbenih zadataka

Belorusiju uvlače u ukrajinski sukob

Eksperti napominju da je jače integrisanje Oružanih snaga Savezne države Rusije i Belorusije počelo mnogo pre ruske vojne specijalne operacije i bez obzira na tok borbenih dejstava na teritoriji Ukrajine, nastaviće se.
„Letačke vežbe su u toku, ali će, najverovatnije, biti i vežbe kopnenih snaga pre leta. Treba da jačamo kompatibilnost pred zajedničkim protivnikom na svim nivoima...“, rekao je Glazunov.
Međutim, ove vojne vežbe pokrenule su i pitanje da li će Belorusija, na strani savezničkih snaga, ući u ukrajinski sukob.
„Nisam navikao da nagađam, ali ako situacija bude kritična to nije isključeno. Ponavljam, Belorusiju namerno uvlače u ovaj sukob i sasvim je verovatno da Ukrajina može upotrebiti neke od svojih oružanih snaga protiv Belorusije. Dakle, niko ne isključuje uvlačenje Belorusije u vojni sukob, a Belorusija i predsednik Lukašenko moraju biti spremni na to. Zbog toga se i održavaju zajedničke vežbe, a mi nećemo ostaviti Belorusiju samu. Tamo već imamo regionalnu zajedničku grupaciju i mislim da će ona biti dodatno ojačana. Sve ovo nije slučajno. Ako su naša vojska tamo nalazi i ako se izvode vežbe, to znači da naš Generalštab i naša vojna obaveštajna služba imaju informacije o tome da postoje takvi planovi u vezi sa Belorusijom. Uostalom, Poljska već otvoreno preti Lukašenku i zato ništa nije isključeno“, ocenjuje Glazunov.

Ruski piloti imaju ogromno borbeno iskustvo

S obzirom na pogoršanje situacije na zapadnim granicama Savezne države Rusije i Belorusije u oktobru prošle godine Belorusija je odobrila da se na teritoriji te zemlje rasporedi združena regionalna vojna grupacija dve zemlje, s ciljem jačanja zaštite i odbrane granice Savezne države. Ukupan kontingent Oružanih snaga Rusije u zajedničkoj grupi iznosi oko 9.000 vojnika. Prema ranijim najavama, grupa će obuhvatati oko 170 tenkova, oko 200 borbenih oklopnih vozila, 100 artiljerijskih oruđa i minobacača.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ranije je upozorio da Zapad gura Ukrajinu da otvori front protiv Belorusije, dok NATO i neke evropske zemlje razmatraju varijante za agresiju na Minsk.
Osim što se graniči sa Rusijom, Belorusija je uklještena između rusofobnih zemalja - Ukrajine, Poljske, Litvanije i Letonije. Poljska gomila armiju na istočnoj granici sa Belorusijom, dok su u Baltičkim zemljama stacionirane trupe NATO-a, tamo su stigli najnoviji tenkovi i avioni i ima dovoljno oružja da se otvori još jedan front protiv Belorusije, ističe Glazunov. Provokacija ima i na granici sa ukrajinske strane, dodao je on.

„Ukrajina je pod direktnom kontrolom SAD. Zelenski ne odlučuje ni o čemu. Ako SAD daju komandu Zelenskom i ukrajinskim oružanim snagama one će ući na teritoriju Belorusije. Prema tome, Belorusija mora biti spremna. Zbog toga se i sprovode vežbe. Ponavljam, one nisu ni prve, ni poslednje. Nastaviće se - kopnene snage će takođe izvoditi vežbe velikih razmera, kao i jedinice drugih rodova vojske, uključujući i desantne snage, koje su najmobilnije, borbeno najspremnije i sposobne da izvrše bilo kakve zadatake, u bilo kom delu sveta“, ističe ekspert.

Glazunov pozitivno ocenjuje stanje Vojno-vazdušnih snaga RF i borbenu spremnost, ističući borbeno iskustvo ruskih vojnih pilota, kakvo „nemaju ni ukrajinski, ni poljski, ni piloti baltičkih zemalja“.
„Naši piloti su prošli kroz čečenske kampanje, ratovali su i u Siriji i bili su svuda i da ne pominjem gruzijski sukob iz 2008. godine. Naši piloti su dobro obučeni, imaju borbeno iskustvo i sposobni su da izvrše sve postavljene zadatke. Mislim da i Ukrajina i Baltičke zemlje nemaju šanse ako započnu neku akciju. Sada ovo borbeno iskustvo treba preneti na Beloruse. To je upravo ono čemu služe vežbe. Manevri služe jačanju kompatibilnost vojski, proveri borbene gotovosti i prenošenju borbenog iskustva“, zaključio je ekspert.
U osnovi vojne politike Savezne države Rusije i Belorusije ostaje stav da je svrsishodnije ne zveckati oružjem, već sesti za pregovarački sto i dogovarati se, ali isto tako dve zemlje će učiniti sve da osiguraju bezbednost svojih granica i svog naroda, kao i da odbrane svoj suverenitet i teritorijalni integritet.
Lansiranje rakete iz sistema Iskander tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Belorusije: Vojska obučena da koristi ruske sisteme „Iskander“ i S-400
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala