Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević o razgovorima sa „velikom petorkom“: Traže za pokrajinu Kosovo u najmanju ruku stolicu u UN

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar odbrane Srbije Miloš Vučević
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku sa predstavnicima "petorke" predočeno šta može da se desi ako Srbija ne bude kooperativna i da su na sto stavljene političke i ekonomske negativne posledice.
"Nije ništa što je prijatno za građane Srbije. Veliki su izazovi pred nama. Ništa se lepo ne nudi, a očekuju se i teške odluke", rekao je Vučević za RTS.
Ministar je istakao da je "jako važan konsezus o ovom pitanju koje je pitanje svih pitanja" i da se "radi o sudbini države i građana".
Vučević je rekao da bi bilo fer da postoji minimum državnog, nacionalno i političkog jedinstva o tom pitanju.
On smatra da je logično i opravdano da predsednik Srbije pozove sve koji su u nekom segmentu predstavnici građana, da ih obavesti i da se izjasne.
"Što se tiče Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dajemo bezrezervnu podršku predsedniku, za napore i volju za očuvanje države i zaštitu državnih i nacionalnih interesima", rekao je on.
Govoreći o jučerašnjem sastanku Vučića s predstavnicima SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije, Vučević je rekao da je Vučiću predočeno šta može da se desi ako Srbija ne bude kooperativna, te da su na sto stavljene političke i ekonomske negativne konsekvence.
" Oni traže za pokrajinu Kosovo u najmanju ruku stolicu u UN ", rekao je Vučević.
Istakao je da su usaglašene poruke da zamrznuti konflikt nije rešenje, a da je formiranje Zajednice srpskih opština, koje se očekuje već 10 godina, neophodno.
"Ogroman pritisak na Aleksandra Vučića ali je on odlučan da brani Srbiju politički", rekao je on.
Govoreći o bezbednosti na KiM Vučević je ocenio da je situacija vrlo izazovna, te da Priština i dalje koristi svaku priliku za nastavak niza provokacija.
"Pratimo njihove aktivnosti. Pokušavaju dalje da se utvrde na severu KiM. Verujem da ćemo biti hladne glave i dovoljno politički mudri da izbegnemo konflikt, jer je to državni interes Srbije. Ali to ne znači da je politika države da Srbija bude na kolenima. Neće biti na kolenima, ni poražena", rekao je on.
Vučević je rekao da oko poplava očekuje smirivanje situacije i da dolazi do snižavanja vodostaja reka.
Izrazio je saučešće porodicama nastradalih i apelovao da ljudi ne dolaze na obale reka ukoliko nisu uključeni u odbranu od poplava.
"Nisu reke mesto gde se dolazi da se gleda. Ako niste uključeni u odbranu, ne prilazite obalama. Rizično je", rekao je on.
Dodao je da će država učiniti sve da pomogne u saniranju posledica i dovođenju života u tim područjima u normalu.
Aleksandar Vučić sa međunarodnim izaslanicima - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
SRBIJA
Vučić: Spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma Beograda i Prištine /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala