- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Vašingtonu predviđaju basnoslovan profit: SAD će zaraditi milijarde na isporukama oružja Ukrajini

© AFP 2023 / Karen BLEIERProizvođač vatrenog oružja Colt Defense LLC
Proizvođač vatrenog oružja Colt Defense LLC  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Amerika bi mogla da zaradi oko 21,7 milijardi dolara prodajom naoružanja saveznicima iz NATO-a koji su isporučili vojnu tehniku Ukrajini, saopšteno je na sajtu „Fondacije za zaštitu demokratije“(Foundation for Defense of Democracies (FDD)).
Naime, moglo bi da dođe do povećane potražnje za američkom vojnom opremom jer će zapadne zemlje morati da popune zalihe naoružanja i vojne tehnike koju su isporučile Ukrajini.
Istraživanje organizacije je pokazalo da bi Amerika mogla da zaradi ogromnu sumu novca prodajom oružja i opreme stranim zemljama u okviru programa "Foreign Military Sales" ili direktnom komercijalnom prodajom od strane američke industrije.
Napominje se da bi zamena oružja koje su saveznici iz NATO-a poslali Ukrajini za američku vojnu opremu „mogla da poboljša njihove sposobnosti i izgradi efikasnije vojno sredstvo odvraćanja“.
Istovremeno, list „Difens njuz“ navodi da „brojka od 21,7 milijardi dolara nije skroz tačna jer nisu uzete u obzir prognoze budućih odluka zemalja saveznica“.
Ranije je agencija Rojters saopštila da zapadni saveznici predlažu da se Ukrajini isporuči više oružja, ali da pitanje isporuke tenkova ostaje nerešeno. Tokom sastanka u američkoj vojnoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj ministar SAD Lojd Ostin izjavio je da saveznici nisu mogli postići dogovor i isporuci tenkova „abrams“ i „leopard“ Kijevu. Međutim, najavljen je novi paket američke vojne pomoći Ukrajini.
Vojne vežbe NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: Zbog zapadnog oružja višestruko porastao broj civilnih žrtava u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala