- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija ima rezerve zlata za narednih nekoliko vekova

© Sputnik / Alexander Liskin / Uđi u bazu fotografijaZlatno grumenje
Zlatno grumenje - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Srbija ima značajne rezerve zlata, prema poslednjim procenama Geo zavoda, ima 250 tona na postojećim nalazištima i 150 tona na potencijalnim, a posle najnovijih otkrića, kao što je Čukaru Peki, može se reći da ima rezerve od 500 tona u rudi, prema gruboj proceni, izjavio je zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović.
Mijatović je rekao da se od toga zlata u rudi, posle prerade prave zlatne poluge ili investiciono zlato koje se zatim smešta u trezor centralne banke, kao i u svim zemljama. Ukoliko se nastavi ovim tempom eksploatacije, biće potrebno nekoliko vekova da sve to zlato bude prerađeno, napomenuo je Mijatović.
Prema njegovim rečima, rudarstvo je u ekspanziji ne samo u Srbiji, nego i u svetu jer, prema poslednjim podacima, trenutno se ulaže 1,8 triliona dolara za projekte, a u Evropi 700 milijardi evra za oko 100 projekata u različitim fazama.
Mijatović je rekao da je iskopavanje zlata potpuno bezbedno po životnu sredinu jer se radi najsavremenijim metodama.
Prema njegovim rečima, firma koja želi da ulaže u Čukaru Peki kod Bora ima dva rudnika u Bugarskoj, jedan u Krumov gradu i drugi u Čelopeku i ti rudnici su doveli do povećanja zaposlenosti i povećanja standarda, tako da je dobra vest da želi da otvori rudnik u Srbiji, preneo je Tanjug.
Koliko je Srbija bogata nalazištima zlata i retkih metala bila je tema Energije Sputnjika
Opština Žagubica - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
EKONOMIJA
Pronađeno bogato ležište zlata u istočnoj Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala