- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prelazi li Makron opasnim potezom na viši nivo napada na Rusiju – pokušaj komadanja države

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Ukoliko bi na skup evropske političke zajednice bili pozvani predstavnici pojedinih ruskih regiona, predsednik Francuske Emanuel Makron bi povukao opasan potez kojim bi prešao na viši nivo napada na Rusiju.
Organizatori konferencije evropskih država koju je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron nisu protiv toga da se na taj skup pozovu zasebni regioni Rusije, koji navodno teže da sačuvaju veze s Evropom, otkrio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Makron je kao dopunu svom projektu evropske političke zajednice izneo novu ideju da se sazove konferencija evropskih država. Nije navedeno u samoj prezentaciji Makrona, ali jeste u komentarima koji su usledili da bi na taj događaj mogli biti pozvani i određeni regioni Rusije koji teže da očuvaju veze s Evropom“, ukazao je Lavrov.
Opasan potez Makrona
Ukoliko je Makron spreman da pozove određene regione Rusije odvojeno od same Ruske Federacije, to bi bio vrlo opasan atak na teritorijalni integritet i suverenitet RF, kaže za Sputnjik dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Taj potez bi bio u skladu sa nizom skupova što se već izvesno vreme održavaju u evropskim državama na kojima se favorizuje regionalizacija Rusije, što je, u neku ruku, uvod u rasparčavanje RF putem podrške određenim regionima koji bi se pobunili protiv centralnih vlasti, dodaje Mitić.
„Ukoliko i Makronova ideja ide u takvom pravcu, to je nešto što bi zaista bilo ozbiljan atak na Rusku federaciju, a s druge strane bilo bi u skladu s nekim očekivanjima koja su do sada dolazila uglavnom od određenih zapadnih krugova, pa čak i prozapadnih krugova u samoj RF koji su išli u pravcu suprotstavljanja centralnim vlastima. Ostaje da se vidi da li bi ovo značilo da po prvi put i neki visoki funkcioner, a Makron je izuzetno značajan predstavnik zapadnog establišmenta, predsednik jedne od vodećih članica EU, zagovara takvu ideju. Ako je to tako, to bi bio vrlo opasan potez.“
Neprihvatljivo, neizvodljivo i nerealno
Evropska politička zajednica sama po sebi je vrlo problematičan koncept, naglašava Mitić i dodaje da je ona čedo Makrona preko kog pokušava da unapredi francuski stav o proširenju EU. A stav Francuske je takav da se ona protivi proširenju i traži razne vrste alternativa da se održi uticaj EU i Francuske nad državama kandidatima ili potencijalnim kandidatima, a da im se ništa suštinski ne da zauzvrat.
„U tom kontekstu, u taj već dovoljno problematičan koncept evropske političke zajednice ubacivati još i pitanje regionalizacije Rusije je nešto što se zaista graniči sa normalnošću i što je apsolutno neprihvatljivo, neizvodljivo, nerealno i mislim da do tako nečega ne može da dođe.“

Novi nivo napada na Rusiju

Nesporna je želja u mnogim zapadnim krugovima da se oslabi centralna vlast u RF i ojača regionalizacija, a samim tim i separatizam u određenim regionima, ali da se o tome govori na jedan otvoren način kroz pozive na skupove koje bi organizovale države EU, tim bi se prešlo na novi nivo napada na RF.
U ovom trenutku teško je procenti koliko je reč o interpretacijama Makronovih ideja, a koliko je on sam spreman da ih realizuje, ali ukoliko jeste, to bi bila jedna vrlo ozbiljna eskalacija u odnosima između Francuske i RF, zaključio je Mitić.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
RUSIJA
Lavrov: Politika Zapada je rušenje tradicionalnih veza, to vidimo i na Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala