- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako se piše priča koja liči na Dunav | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo neke od tajni nastajanja romana-delte Gorana Petrovića, kao i kada će se na sceni nacionalnog teatra zaigrati čuveni „Očevi i oci“.
Kako se piše priča koja liči na Dunav | Orbita kulture
Dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ i jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, akademik Goran Petrović u razgovoru za „Orbitu kulture“ otkriva kako se gradi i piše priča koja liči na Dunav, pokriva šest vekova a deluje – kao da je nastala sama od sebe.
Ko je bio i šta je za srpsku kulturu značio slikar i pesnik Miro Glavurtić, član čuvene Mediale kojoj je bio i kum, za „Orbitu kulture“ objašnjava istoričar umetnosti Nikola Kusovac.
Šta će se naći na programu 16 filmskog i muzičkog festivala Kustendorf koji se ove godine održava pod sloganom „Umetnost iznad svega“ saznajemo od reditelja Emira Kusturice.
Kada će se na sceni Narodnog pozorišta zaigrati „Očevi i oci“, kultni roman Slobodana Selenića, a kada počinju probe za jedan od najvećih naslova svetske umetnosti – Bulgakovljev „Majstor i Margarita“ za „Orbitu kulture“ otkriva upravnik NP Svetislav Bule Goncić.
O nagradi „Dimitrije Davidović“ koju je dobio za uređivanje Radio Beograda 2, o putu kojim se u novinarstvu reše ide, ali i o poeziji koju i dalje piše, uprkos naslovu poslednje zbirke „Kraj poezije“ razgovaramo sa laureatom nagrade, glavnim urednikom Radio Beograda 2, pesnikom Radomanom Kanjevcem.
O knjizi „Rokoko kalendar“ u kojoj je za svaki dan u godini objavljena po jedna priča, o zbirci koja se može svakodnevno čitati godinu dana, za svaki datum po jedna, o postignutoj lakoći pripovedanja za Sputnjik govori njen autor Muharem Bazdulj.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala