Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi Zapadni ultimatum: Uvek u istoriji Srbija je na ovakvim raskrsnicama birala pravu stranu

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIGazimestan
Gazimestan - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Nije moguće prihvatiti predlog o Kosovu i Metohiji na kome insistiraju Nemačka i Francuska, a ne pregaziti naše crvene linije, odnosno odbraniti minimum nacionalnih i državnih interesa. Srbija nije kolonija kojoj razni ambasadori i emisari nalažu šta treba da radi u njihovu korist, a na našu štetu, već suverena zemlja koja odluke donosi samostalno.
Ovo posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima „velike petorke“ zapadnih sila u Beogradu, kaže za Sputnjik bivši vicepremijer Nebojša Čović.
Vučić je posle razgovora najavio da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji, ali je izrazio veliku rezervisanost po jednom važnom pitanju o kom nije mogao da govori, jer taj predlog nije javan.
Predsednik Srbije je istakao da je na tom sastanku bio nedvosmisleno suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju, ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za Kosovo i Metohiju.
On je naglasio da nakon razgovora sa „petorkom“ može da kaže da je dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju, što će, kako je naveo, bar još neko vreme nastaviti da čini.
Upitan, o kakvom se uopšte dokumentu razgovaralo juče u Beogradu, Čović za Sputnjik kaže:
„Verovatno se radi o dokumentu koji se radno zove francusko – nemački predlog, međutim , koncept koji nameće kolektivni Zapad je koncept tajnih predloga, to je velika opasnost, jer se ne pregovara o ličnoj imovini, već o nečemu što je nacionalni interes, interes celog srpskog naroda“.
© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆAleksandar Vučić sa međunarodnim izaslanicima
Aleksandar Vučić sa međunarodnim izaslanicima - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Aleksandar Vučić sa međunarodnim izaslanicima

Zašto moramo da prihvatimo sporazum

On dodaje da je intenziviranje pritisaka i poseta zvaničnika bila očekivana, što zbog frustracije kreatora paradržavnog projekta zvanog Kosovo na okupiranom delu naše teritorije, što zbog aktuelnih geopolitičkih promena i uspostavljanja novog svetskog poretka.
„Posle bahatog, siledžijskog ponašanja ovih zemalja od 1999. do danas, i uveravanja da je „kosovska država“ gotova stvar, sazrela je svest da neuspešni projekat te „države“ nikada zapravo neće moći da zaokruže, bez naše saglasnosti. I konačno, spori, ali nepovratni proces preraspodele globalnog uticaja znači da će vremenom i njihov uticaj i snaga biti sve manji, da će instrumenti kojima vrše pritisak na zemlje poput naše biti sve slabiji, te je ovo jedan od poslednjih trenutaka da se silom postigne nešto što je u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom“.
Čović podseća da je takozvano Kosovo nezakonito otcepljeni deo teritorije suverene države članice UN, bez obzira da li su ga priznale Nemačka, Fransuka, Velika Britanija ili Amerika. Teritorije ne mogu da postanu članice, ne samo Ujedinjenih nacija, već i ostalih međunarodnih organizacija.

Čime se preti Srbiji

Posle razgovora sa „velikom petorkom“ predsednik Vučić je ukazao da pred Srbijom nisu laki dani, a Čović ne isključuje mogućnost da je Srbiji, ukoliko ne prihvati predloženi sporazum, prećeno i sankcijama.
„Oni su dovoljno brutalni, siguran sam da je već prećeno, ali srpski narod se u svojoj istoriji više puta susretao sa ultimatumima, gotovo uvek su protagonisti sa one strane koja ih je postavljala bili isti kao ovi danas. Uvek je srpski narod bio na pravoj strani istorije, a oni koji su postavljali ultimatume na onoj drugoj“.
Čović dodaje da mogu da prete i uvođenjem viza, suspenzijom procesa evropskih integracija, ali da je taj proces ionako mrtav. Izvesne su, kaže i pretnje povlačenjem investicija.
„Treba naglasiti da te zapadne kompanije nisu došle u Srbiju da bi pomogle našem narodu da ima veći standard i da bolje živi, već su došle zbog povoljnih uslova i velikog tržišta koje srpski proizvodi imaju u trećim zemljama. I konačno, došli su zbog visokih subvencija koje im naši građani plaćaju iz svojih džepova. Stimulišemo ih kao država, što je pozitivno, ali to ne sme da bude zloupotrebljeno, a oni to rade ili pokušavaju.
© Foto : Sputnjiku ustupila Marijana RajićSrbi traže vladavinu prava u Kosovskoj Mitrovici
Srbi traže vladavinu prava u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Srbi traže vladavinu prava u Kosovskoj Mitrovici

Kosovo i Ukrajina nisu za poređenje

Naš sagovornik dodaje da je jedan od argumenata vezan uz pretnje o povlačenju nemačkih kompanija bio i taj da su se one povukle iz Rusije. Ističe da su ti slučajevi neuporedivi, jedan je navodno zbog povrede teritorijalnog integriteta treće zemlje, a u našem slučaju zbog toga što ne dozvoljavamo povredu sopstvenog.
„To je nezamislivo licemerje i dvostruki standard u argumentaciji. I konačno, konstatacija o povlačenju svih kompanija nije tačna, jer su mnoge zapadne firme, naročito nemačke i američke, ostale i normalno posluju na ruskom tržištu“.

Kako ne priznati „teritorijalnu celovitost Kosova“

Čović naglašava da ne treba govoriti o bilo kakvom priznaju, jer teritorijalna celovitost Kosova, ne postoji.
„Ono što postoji prema povelji Ujedinjenih nacija je teritorijalna celovitost Republike Srbije koju ove zemlje nezakonito, siledžijski pokušavaju da naruše“.

Ključne reči – Kina i Rusija

Upitan kako da u slučaju dogovora sprečimo da takozvano Kosovo uđe u Ujedinjene nacije , naš sagovornik kaže da je odgovor u dve ključne reči – Kina i Rusija, a to su članice Ujedinjenih nacija sa pravom veta.
„Više puta su te države naglasile da će glasati protiv rešenja koja se protive Rezoluciji 1244. To je jedan način, drugi je kampanja otpriznavanja koja, iako izaslanici Zapada govore omalovažavajuće o njoj, sprečava da mentori nezakonitog i kriminalnog kosovskog projekta iskoriste plan B i preko Generalne skupštine UN pokušaju da zaobiđu ruski i kineski veto u Savetu bezbednosti i tako obezbede članstvo u UN“, podseća Čović.
Nebojša Čović
Nebojša Čović u emisiji Sputnjik sport: Miljanov korner - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Nebojša Čović
On dodaje da bi u slučaju lošeg scenarija takozvano Kosovo moglo da se spreči da uđe u ostale međunarodne organizacije lobiranjem, insistiranjem da je tzv. Kosovo nelegalna tvorevina čijim je stvaranjem flagrantno prekršeno međunarodno pravo.

Narod mora da se pita

Predsednik Srbije je najavio da će u narednom periodu obaviti razgovore i konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i sa svim značajnim društvenim grupama o predloženom sporazumu za Kosovo i Metohiju. Naš sagovornik smatra da o ovom ključnom pitanju moraju da se izjasne i svi građani Srbije.
„Opšte je poznato kakav je stav našeg naroda, zato bi ovaj predlog, u pravom trenutku, trebalo dati na uvid narodu da on na referendumu odluči da li je to što nam osvedočeni „prijatelji“ nude, uopšte prihvatljivo. To bi trebalo da se desi pre nego što se uđe u razgovore o bilo kakavim detaljima. Odgovornost donošenja odluke mora faktički da bude na svim građanima“.
Čović se osvrnuo i na, kako kaže, glavno pitanje na koje „pregovarači“ pokušavaju da igraju - da li smo spremni da prodamo veru za večeru:
„Uveren sam da nismo, kakve god posledice bile, koliko god je nama potrebna Evropa, mi smo njoj još potrebniji. Eskobar je rekao Kurtiju, napraviće se ta Zajednica srpskih opština, sa Kurtijem ili bez njega, to je jedna važna konstatacija. Drugo, on je stekao utisak da postoje Srbi koji će potpisati nezavisnost Kosova i Metohije. E baš bih voleo da vidim ko su ti!“.
Sednica Vlade Srbije povodom situacije na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
SRBIJA
„Jedan od najtežih dana za Srbiju“: Vučić pozvan na sednicu Vlade, glavna tema Kosovo i Metohija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala