- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktorka RT Francuska: Gasimo televiziju ako računi ostanu blokirani

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaLogo televizije RT
Logo televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Direktorka RT Francuska Ksenija Fjodorova saopštila je da će televizija prestati sa radom ukoliko ne uspeju da odblokiraju račune redakcije koji su dan ranije blokirani po nalogu francuskih vlasti.
„Francuska vlada je pet godina preduzimala mere u cilju našeg zatvaranja. I to će se desiti ukoliko naša sredstva ne budu odblokirana. Sada činimo sve što je potrebno kako bismo pokušali da ih odblokiramo“, izjavila je Fjodorova.
U saopštenju RT Francuska navodi se da je televizija bila meta od momenta pokretanja, te da je apelovano da se cenzuriše.
„Neke naše kolege su pomešale ulogu novinara i policajca ili sudije, te su između redova pozivali da se naš medij cenzuriše, ne libeći se da pribegnu lažnim informacijama saopštavajući da je, na primer, rad RT Francuska zabranjen ili nelegalan“, navodi se u saopštenju.
Iz RT konstatuju da su evropske vlasti čekale situaciju u Ukrajini da „zatvore usta televiziji i u EU i u celoj Francuskoj“.
„To je politička odluka koja nije zasnovana ni na kakvoj pravnoj odluci. To je ono što se zove cenzura“, ističe se u saopštenju.
Kako je precizirano, 123 zaposlena u redakciji televizije rizikuju da ostanu bez plate u januaru i da ostanu bez posla, što dovodi u pitanje „budućnost pluralizma mišljenja i nezavisnosti medija u Francuskoj“.
„Zatvaranje uz gluvu tišinu drugih francuskih medija i novinara je prvi i izuzetno opasan korak nakon koga će mete postati i drugi ruski mediji“, poručuje RT Francuska.
Ranije je Fjodorova objavila na Tviteru da su računi RT Francuska blokirani na zahtev Glavne uprave za trezor pri Ministarstvu ekonomije i finansija Francuske, te da stoga „kanal više ne može da nastavi sa radom“.
Prethodno je saopštila da su računi blokirani u vezi sa „devetim paketom sankcija EU koji je usvojen u decembru“. Međutim, RT Francuska nije na sankcionom spisku i stoga ima pravo na rad u Francuskoj.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
RUSIJA
„Zapamtićete nas": Oštar odgovor Moskve na blokadu računa RT Francuska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala