- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika i saveznici postigli dogovor: Uvode se dve granične cene za ruske naftne derivate

© Sputnik / Alekseй MalьgavkoRafinerija nafte u Omsku
Rafinerija nafte u Omsku - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici odrediće dve granične cene za ruske naftne derivate u zavisnosti od kategorije, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.
Odluka je doneta na sastanku zamenice ministra finansija SAD Vole Adejemo sa kolegama iz koalicije zemalja koje su se pridružile mehanizmu ograničenja cena ruske nafte.
„Zamenici ministara složili su se sa pristupom koji podrazumeva uvođenje dve granične cene za naftne derivate. Jedna za proizvode kojima se trguje po premijum ceni u odnosu na sirovu naftu, uključujući dizel ili benzin, a druga za proizvode koji se prodaju sa popustom“, navodi se u saopštenju.
Pretpostavlja se da će ograničenje cene stupiti na snagu u februaru, zajedno sa embargom Evropske unije na naftne derivate.
Pored toga, koalicija u martu namerava da preispita ograničenje cene za rusku naftu koja je utvrđena u visini od 60 dolara po barelu.
„To će omogućiti koaliciji da uzme u obzir razvoj situacije na globalnim tržištima“, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Evropa rizikuje

Istovremeno, agencija „Blumber“ piše da se evropske zemlje upuštaju u veliki rizik pooštravanjem sankcija protiv ruske nafte.
Po rečima autora članka, ograničenja isporuka dizel goriva mogu pogoditi ekonomije zemalja Evropske unije i otežati zadatak obuzdavanja inflacije.
„Ukoliko evropski kupci ne uspeju da pronađu alternativne izvore za gorivo, sankcije će dovesti do ogromnih troškova u industrijama koje zavise od dizela kao što su poljoprivreda i drumski transport“, piše „Blumberg“.
Kolumnista podseća da je Rusija i dalje najveći dobavljač dizel goriva za EU.
„Iz ruskih luka je u 2022. godini bilo isporučeno oko 220 miliona barela – dovoljno da se napuni oko 14.000 olimpijskih bazena“, piše autor članka.
Inače, evropske zemlje kupuju značajne količine dizel goriva – prema navodima zapadnih medija u decembru su isporuke bile najveće od 2016. godine, dok je polovina bila iz Rusije. Embargo EU na uvoz ruskih naftnih derivata morskim putem stupa na snagu 5. februara.
Proizvodnja nafte - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
RUSIJA
Međunarodna energetska zajednica: Izvoz ruske nafte je stabilniji nego što se očekivalo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala