- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Amerika savetuje Ukrajini da izvuče vojsku iz Artjomovska; Kijev pojačava PVO snage na severu

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 331. dan. Ukrajinske snage granatiraju Gorlovku projektilima velikog kalibra. Na inicijativu Rusije u Savetu bezbednosti UN biće održana neformalna sednica na temu rata koji Kijev vodi protiv stanovnika Donbasa od 2014. godine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:46 20.01.2023
Prigožin odgovorio Amerikancima: Konačno smo kolege
Osnivač privatne vojne kompanije „Vagner“ Evgenije Prigožin ironično je prokomentarisao odluku američkih vlasti da njegovu organizaciju proglase „kriminalnom“ rekavši da konačno Amerikance može da zove „kolegama“.
„Najzad su grupa `Vagner` i Amerikanci – kolege. Naše odnose od sada možemo da zovemo `razmirice kriminalnih klanova`“, dodao je Prigožin.
21:33 20.01.2023
Amerika savetuje Ukrajini da izvuče vojsku iz Artjomovska
SAD savetuju Ukrajini da izvuče svoju vojsku iz Artjomovska, prenosi agencija AFP pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.
Kako navodi agencija, američki zvaničnik je rekao i da se napori koje Kijev ulaže u odbranu grada kose sa naporima za pripremu prolećne ofanzive.
Ocenio je i da situacija sa Artjomovskom ide naruku Rusiji jer ima više vojnih i artiljerijskih resursa.
Takođe je rekao i da će obuka ukrajinskih vojnika takođe potrajati, zbog čega bi Kijev mogao da razmotri mogućnost da ustupanjem Artjomovska kupi vreme jer ako nastavi da brani grad, onda verovatno neće imati dovoljno resursa za pripremu za napad.
20:30 20.01.2023
SAD uvode sankcije protiv grupe „Vagner“
Vlasti SAD nameravaju da uvedu sankcije protiv grupe „Vagner“ i da je priznaju za „međunarodnu kriminalnu organizaciju“, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
Kako je rekao, zvanična odluka biće doneta sledeće nedelje, a odnosiće se na celu grupu kao i na celu mrežu „Vagnera“ na drugim kontinentima.
20:14 20.01.2023
Američki general Mark Mili - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Pentagon priznao: Ukrajina će teško potisnuti Rusiju sa teritorija koje kontroliše
19:16 20.01.2023
Ukrajina pojačava PVO snage na severu zemlje
Ukrajinska vojska pojačava PVO snage na severu zemlje, a reč je o razmeštanju mobilnih jedinica, saopštila je ukrajinska vojna komanda.
U prvoj fazi formirano je 19 PVO grupa na bazi moćnih terenaca Ford F250 i Ford F350 koji su adaptirani za borbene uslove.
„Oni će da štite nebo nad severnim teritorijama, ali i vazdušnog puta koji vodi ka Kijevu“, navodi se u saopštenju.
19:15 20.01.2023
Američka avio-baza Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Postignut dogovor u Ramštajnu: Nastavlja se tempo isporuke vojne pomoći, ali bez reči o tenkovima
16:38 20.01.2023
Borci „Vagnera“ nadomak da Artjomovsk stave u obruč
Borci grupe „Vagner“ blizu su toga da stave u obruč Artjomovsk, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Što se tiče Artjomovska, može se reći da, iako situacija nije blizu završetka, onda je blizu opkoljavanja čemu sada streme jedinice 'Vagnera' koje se tamo nalaze“, rekao je Pušilin.
Po njegovim rečima, trenutno se nastavljaju borbe u području mesnog kombinata u Artjomovsku gde „jedinice 'Vagnera' napreduju danonoćno“. Pušilin je podsetio na današnje oslobađanje Kleščejevke u DNR, istakavši da to drastično poboljšava položaj ruskih snaga u području Soledara.
„Tamo je već u toku prilično ozbiljno čišćenje i nakon oslobađanja Kleščejevke tamo se otvaraju novi horizonti za napredovanje. Rekao bih da je položaj dramatično poboljšan“, ocenio je vršilac dužnosti šefa DNR.
15:28 20.01.2023
Novih pola milijarde evra pomoći Ukrajini za naoružavanje
Nova sedma tranša pomoći iz Evropskog fonda za mir koja će biti upućena Kijevu za potrebe naoružavanja iznosiće pola milijarde evra, saopštio je neimenovani visoki evropski zvaničnik.
„Naš zadatak je da nastavimo da pomažemo Ukrajini, da utvrdimo novi paket pomoći u visini od 500 miliona evra“, rekao je on.
On je dodao i da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na susretu ministara inostranih poslova Evropske unije 23. januara pokušati da usaglasi tu novu tranšu pomoći.
Podsetimo, mediji su prethodno saopštili da je Mađarska blokirala novu sedmu tranšu vojne pomoći Ukrajini. Inače, do sada je EU poslala finansijsku pomoć u visini od 3,1 milijarde evra.
14:21 20.01.2023
Nemački vojnici pored tenkova Bufalo i Leopard  - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ramštajn: Još bez odluke o slanju tenkova "leopard" u Ukrajinu
14:11 20.01.2023
„Špigel“: Nemačka zabrinuta zbog „ogromnih gubitaka“ ukrajinskih snaga kod Artjomovska
Nemačka obaveštajna služba (BND) objavila je izveštaj u kojem se navodi da se gubici ukrajinske vojske u borbama za Artjomovsk dnevno mere trocifrenim brojkama što može negativno da se odrazi na čitavu liniju odbrane, piše „Špigel“.
„Federalna obaveštajna služba je u okviru tajne sednice ove nedelje informisala poslanike o situaciji u Ukrajini. Ono što su mogle da saopšte specijalne službe izaziva zabrinutost: na frontu kod Bahmuta (ukrajinski naziv za Artjomovsk) Ukrajinci imaju velike gubitke, a na brifingu BND navedene su trocifrene brojke poginulih“, piše dnevnik.
14:10 20.01.2023
Borelj: članice EU dodelile Ukrajinu najveću pomoć u svetu, skoro 50 milijardi dolara
Zemlje Evropske unije dodelile su Ukrajini ukupno gotovo 50 milijardi evra pomoći, od čega 10 milijardi u vojnoj sferi, izjavio je Visoki predstavnik Evropske unije za inostrane poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, na ceremoniji na kojoj mu je uručena nagrada foruma „Nova ekonomija“ u Madridu.
„Ako se sabere sve što je Evropa učinila za Ukrajinu, a ne samo vojna podrška, na kojoj sam ja insistirao, već i ekonomska, makrofinansijska, humanitarna pomoć svih vrsta, onda je to približno 50 milijardi evra“, istakao je Borelj.
Prema njegovim rečima, bez obzira što je vojna podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini iznosila 17 milijardi evra, a članica EU skoro 10 milijardi evra, ukupna pomoć koju je EU pružila Kijevu se ispostavila kao najveća u svetu.
13:02 20.01.2023
Holandija spremna da plati nemačke tenkove za Kijev
Holandija je spremna da plati nemačke tenkove „leopard“ za Ukrajinu, izjavila je ministarka odbrane Kajsa Olongren, dodajući da se očekuje pozitivna odluka država NATO o slanju teškog naoružanja Kijevu.
Olongren je u intervjuu za agenciju Blumberg rekla da je Holandija ranije platila tenkove T-72 iz Češke namenjene za isporuku Ukrajini i da sličan pristup može biti primenjen i za nemačke tenkove.
Šef diplomatije te zemlje Vopke Hukstru rekao je da će biti razmotrena i mogućnost isporuke Ukrajini lovaca F-16, ako dobiju takav zahtev od Kijeva.
12:53 20.01.2023
Duž cele kontakt linije u Zaporoškoj oblasti intenzivirane borbe, ukrajinski vojnici prelaze na stranu Rusije
Praktično na celoj liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti došlo je do intenziviranja borbi, saopštio je za Sputnjik predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ i član glavnog administrativnog odbora regiona Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, u odnosu na jesen prošle godine, veoma su opali moral i borbeni duh ukrajinske vojske.
Rogov je takođe naglasio da su na zaporoškom delu linije fronta učestali slučajevi prelaska pripadnika ukrajinskih odreda teritorijalne odbrane na stranu Rusije.
On je dodao da je sam proces intenziviran pre oko mesec dana.
12:20 20.01.2023
MIP Kine o pismu Zelenskog Si Đinpingu: Kina će igrati svoju ulogu u rešavanju krize
Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin je, komentarišući pismo Vladimira Zelenskog, koje je kineskom predsedniku Si Đinpingu predala supruga ukrajinskog predsednika, izjavio da će Kina na svoj način nastaviti da igra ulogu u rešavanju ukrajinske krize.
Vang je na brifingu istakao da je po pitanju ukrajinske krize, Kina uvek aktivno radila na promovisanju mirovnih pregovora.
Ranije je Elena Zelenska izjavila da će pisma ukrajinskog lidera „sa formulom mira“ u Ukrajini predati predsednicima Evropske komisije, Švajcarske i predsedniku Kine. Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ona je istakla da pismo Si Đinpingu predstavlja poziv na dijalog i da se nada odgovoru.
12:17 20.01.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa stalnim članovima ruskog Saveta bezbednosti na kojem je govorio o toku specijalne operacije u Ukrajini.
Na sastanku su, između ostalih, učestvovali šef diplomatije Sergej Lavrov, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, ministar odbrane Sergej Šojgu.
Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Šojgu je informisao učesnike o svojoj poseti štabu operacije početkom nedelje, dok je šef države obavestio o svojim nedavnim međunarodnim kontaktima.
11:49 20.01.2023
Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine.
11:31 20.01.2023
10:09 20.01.2023
Ruske snage oslobodile su mesto Kleščejevka kod Artjomovska, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
10:01 20.01.2023
Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi smatra da je neophodno hitno formirati zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke.

„Situacija oko Zaporožja se pogoršava. Kako se razvija konflikt … situacija na istočnom frontu eskalira. Zbog toga smatram da je od maksimalne važnosti da se usvoje neke prelazne mere u cilju zaštite tog nuklearnog objekta“, rekao je Grosi u intervjuu za američku TV „Foks njuz“.

Podsetimo, ukrajinske snage su redovno gađale nuklearku i obližnji Energodar, a kako je rekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, kijevski režim želi time da stvori privid opasnosti od nuklearne katastrofe.
Intenzitet granatiranja je od početka godine značajno opao jer ruske snage uzvraćaju ozbiljnom artiljerijskom vatrom.
IAEA je u više navrata tražila formiranje zone bezbednosti oko nuklearke.
08:54 20.01.2023
Novi paket finske vojne pomoći Ukrajini od preko 400 miliona evra
Finska će obezbediti Ukrajini 12. paket vojne pomoći vredan preko 400 miliona evra, saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane. Sadržaj paketa pomoći se za sada ne otkriva.
Ministar odbrane Finske Miko Savola učestvovaće danas na sastanku predstavnika odbrambenih resora oko 50 država u američkoj aviobazi Ramštajn u Nemačkoj, gde će biti reči o vojnoj pomoći Ukrajini.
Kako se očekuje, ministri odbrane Finske i Švedske tamo će potpisati izjavu o namerama povodom podrške Ukrajini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala