- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Misteriozni nestanak ruske jahte: Hrvatski ministar zbog „propusta“ razrešio tri osobe

CC0 / Pixabay / Brač
Brač - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Pratite nas
Hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković priznao je da je jahta, koja je bila zaplenjena jer je navodno u vlasništvu ruskog biznismena Ališera Usmanova, zbog propusta nestala iz zemlje.
Kako navodi Hrvatska radio-televizija, jahta „Irina Vu“ imala je zabranu izlaska iz teritorijalnih voda Hrvatske jer se nalazila na listi imovine „ruskih oligarha pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije“. Hrvatske vlasti smatraju da jahta pripada Usmanovu i njegovoj supruzi Irini.

„Jahta je još početkom oktobra ukradena sa pristaništa u luci Betina na ostrvu Murter. U luku je na njeno mesto uplovila druga, gotovo identična jahta, dok se ona 'originalna' trenutno nalazi u turskoj luci Didim na Egejskom moru. Za njom je raspisana međunarodna poternica. Međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj usprkos tome što je bila pod blokadom.“, prenosi HRT.

Kako je rekao Butković na brifingu, rukovodstvo međunarodne pomorske luke u Dubrovniku nije imalo spisak zaplenjenih brodova što je i dovelo do propusta.

„Ja kao ministar mora, prometa i infrastrukture preuzimam svu odgovornost. Razrešio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio direktno odgovoran da to javi svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. S njima sam obavio razgovor, ti ljudi to sigurno nisu učinili namerno“, rekao je Butković, prenosi HRT.

Usmanov demantuje da je jahta u njegovom vlasništvu

Povodom pisanja hrvatskih medija oglasila se pres-služba Usmanova koja je demantovala da je jahta u vlasništvu biznismena.
„Ališer Burhanovič Usmanov nije vlasnik jahte 'Irina Vu' koja se spominje u hrvatskim medijima i nikako se ne može dovesti u vezu sa njenim nestankom iz luke Betina“, saopštila je pres-služba Usmanova za Sputnjik.
Hrvatske vlasti su u martu zadržale tri jahte koje se dovode u vezu sa pravnim i fizičkim licima protiv kojih je EU uvela sankcije. Jedno od zadržanih plovila, luksuzna jahta „Rojal romans“ duga 92 metra, vredna oko 180 miliona dolara, po navodima vlasti, pripada ukrajinskom oligarhu Viktoru Medvedčuku. Prema pisanju hrvatskih medija, agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) su uz dozvolu okružnog suda u Splitu pretresli jahtu Medvedčuka koja se nalazi u Trogiru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala