- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta
Poplave, Opština Raška - Sputnik Srbija

Iz reke Raške izvučeno telo muškarca, vanredno stanje u Leposaviću

Pratite nas
Zbog obilne kiše i izlivanja reka vanredna situacija proglašena je u još dve opštine – Prokuplju i Kuršumliji. Vanredno stanje i u Leposaviću. Ibar se izlio na teritoriji Raške, a nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao. RHMZ upozorava na obilnu kišu na istoku i jugoistoku zemlje.
Iz reke Raške u Novom Pazaru danas je izvučeno telo muškarca. Identifikacija je u toku, pretpostavlja se da je reč o jednoj od dve osobe, koje su nestale juče u bujici.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:41 20.01.2023
Ibar poplavio šetalište u Kraljevu
U Sijaćem polju nedaleko od centra Kraljeva voda iz atmosferske kanalizacije koju Ibar nije mogao da primi, izlila se u dve ulice, zbog čega je deo ulice 27. marta zavoren za saobraćaj.
Ibar je prošao i kroz nezavršeni deo bedema u tom delu grada i poplavio poljoprivredno zemljište i jedan ekonomski objekat, rečeno je RTS-u u gradskom štabu za vanredne situacije.
Ibar se izlio i na šetalište pored reke u centru grada zbog čega je ono ograđeno žutim trakama i zabranjena je šetnja.
U Ušće, gde je zbog zamućenja, isključen lokalni vodovod koji snabdeva oko 600 domaćinstava, poslata je cisterna sa vodom odakle će meštani moći da se snabdevaju dok se ne stabilizuje situacija.
18:29 20.01.2023
U Leposaviću proglašeno vanredno stanje
Opštinski Štab za vanredne situacije opštine Leposavić proglasio je na današnjoj sednici vanredno stanje na teritoriji te opštine zbog poplava izazvanih obilnim padavinama koje su dovele do izlivanja bujičnih potoka, reke Ibar i njenih pritoka.
Vanredna situacija biće ukinuta prestankom potrebe za sprovođenjem mera zaštite i spasavanja od poplave.
Usled prodora vode oštećeno je na desetine objekata, poplavljene su glavne saobraćajnice, lokalni putevi koji vode do mnogih naselja i sela, kao i pojedina domaćinstva.
16:01 20.01.2023
Nevreme u Zubinom Potoku, najviše stradalo naselje Jagnjenica
U nevremenu koje se dogodilo u opštini Zubin Potok najviše je pogođeno naselje Jagnjenica, a meštanima tog naselja ponuđen je smeštaj u Studentskom domu, rekla je član Privremenog organa opštine Zubin Potok Latinka Utvić.
Utvić je rekla da je juče opštinu Zubin Potok zadesilo nevreme kakvo se ne pamti, kako kažu najstariji meštani, u poslednjih 50 godina.
Ona je za TV Most navela da je u poplavama stradala kompletna opština Zubin Potok, a najviše naselje Jagnjenica u kojem uglavnom žive izbegličke i interno raseljene porodice, koje su morale da napuste svoje domove.
"Nažalost ove porodice je već jednom život naterao da izađu iz svojih domova i to im se desilo ponovo", kazala je Utvić.
Dodala je da je porodicama koje su bile prinuđene da napuste svoje domove ponuđen privremeni smeštaj u Studentskom domu u Zubinom Potoku.
"Oni su juče zbog jakih bujičnih poplava uspeli da samo u šorcevima izađu sa svojom decom iz svojih kuća i da odu kod svojih najbližih", kazala je Utvić.
Istakla je da će opština zajedno sa Kancelarijom za KiM i Vladom Srbije učiniti sve da pomogne stanovništvu ugroženom u poplavama.
14:25 20.01.2023
Kraljevo, u devet mesnih zajednica proglašena vanredna situacija
U devet mesnih zajednica u Kraljevu proglašena je vanredna situacija, i to u četiri na obalama Ibra, a pet na obalama Zapadne Morave.
Vanredna situacija je proglašena u Ušću, Mataruškoj banji, selima Bare Konarevo, Roćevići, Oplanići, Šumarice, Adrani i Grdica, javlja dopisnik RTS-a.
14:03 20.01.2023
Kancelarija za KiM pomoći će u saniranju štete na severu KiM
Pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović i Miloš Terzić, zajedno sa svojim timom obilaze danas poplavljene srpske sredine na severu KiM, saopštila je danas Kancelarija i dodala da su obilazak započeli u opštini Leposavić, selima Vuča i Borovik, koja su pretrpela značajnu štetu i probleme usled obilnih padavina.
Kako se navodi, oni su se po nalogu direktora Kancelarije Petra Petkovića uputili na teren kako bi se uverili u razmere štete i situaciju na terenu, te posetili nekoliko poplavljenih domaćinstava koja su najugroženija.
11:57 20.01.2023
Poplave, Raška - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
DRUŠTVO
Katastrofalne poplave pogodile opštinu Raška /foto/
10:00 20.01.2023
Poplave u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
SRBIJA
Iz Raške izvučeno beživotno telo muškarca
10:00 20.01.2023
Obustavljen saobraćaj kod Prokuplja zbog izlivanja Toplice
Zbog izlivanja reke Toplice obustavljen je saobraćaj na putu Ćukovac – Prokuplje, saopštili su Putevi Srbije. Alternativni putni pravac je državni put I B reda deonica Mala Plana – Prokuplje.
Kako se navodi, ekipe su na terenu.
09:56 20.01.2023
Institut iz Prištine preporučio građanima da prokuvaju vodu za piće
Institut za javno zdravlje iz Prištine objavio je danas preporuku građanima da prokuvaju vodu za piće, jer je zbog poplava na KiM došlo do zamućenja izvorišta vode.
Kako je navedeno, zamućenje izvorišta primećeno je u postrojenjima u Prištini, Glogovcu, Kosovskoj Mitrovici, Peći, Juniku, Đakovici, Uroševcu i Kačaniku
08:54 20.01.2023
KiM: Zbog poplava bez nastave u Klini i Srbici
Zbog obilnih padavina i poplava nastave u školama danas neće biti Klini i Srbici, saopštile su te dve opštine na KiM.
Navedeno je da je odluka doneta jer je u pojedinim selima u tim opštinama saobraćaj otežan, prenosi Reporteri.
Vlada privrmenih prištinskih institucija saopštila je da je najteža situacija u Klini, dok se stanje u Kosovskoj Mitrovici, Istoku i Srbici stabilizuje.
Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naseljima uz obalu Ibra. Iz zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice juče je evakuisano 120 porodica.
08:42 20.01.2023
U Raškoj doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola
U opštini Raška, na čijoj se teritoriji izlila reka Ibar, doneta je naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola.
U toj opštini poplavljeni su industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze kraj reke, prenosi RTS.
Kako se navodi, Ibar je nadošao 25 centimetara, a meštani su pomagali da se postave džakovi.
08:20 20.01.2023
Opada nivo Toplice, prekinuto vodosnabdevanje Kuršumlije
Vrh poplavnog talasa prošao je noćas kroz Kuršumliju, a nivo Toplice koja je dostigla granicu vanredne odbrane od poplava od jutros opada i u granicama je redovne odbrane, prenosi RTS.
Voda je poplavila dvorišta desetak kuća u nižim delovima grada, a zbog blizine rezervoara, odakle se Kuršumlija snabdeva vodom, iz predostrožnosti je prekinuto vodosnabdevanje dok Institut za Javno zdravlje ne proveri ispravnost.
Vrh poplavnog talasa danas prolazi kroz Prokuplje, a na terenu su sve službe i pripadnici sektora za vanredne situacije, jer je nivo Toplice veći nego 2020. godine kada se izlila i pričinila veliku štetu.
07:54 20.01.2023
Nabujale Mileševka, Zlatarska reka i reka Lim
07:28 20.01.2023
Ibar u Kraljevu napunio korito
Ibar je u Kraljevu napunio korito i izlio se na gradsku plažu, prenosi RTS.
Prema podacima RHMZ- poplavni talas iz Raške se može očekivati nizvodno od Raške za tri sata.
07:22 20.01.2023
Proglašena vanredna situacija u Prokuplju i Kuršumliji
Na teritoriji grada Prokuplja, proglašena je vanredna situacija zbog obilnih padavina i povećanog vodostaja reke Toplice.
Ovo je odlučeno na vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije Prokuplja, održanoj sinoć u 21.00 čas, a na osnovu izveštaja stručno-operativnog tima za odbranu od poplava i obilaska terena, jer nivo reke Toplice raste iz sata u sat, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Prokuplja.
Vanredna situacija je proglašena i u Kuršumliji zbog naglog porasta nivoa reke Toplice i ugroženosti nekoliko naselja i vodozahvata, prenosi RTS.
Najteže je u naselju Mikuljana gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom.
07:20 20.01.2023
Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno opao
Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija.
Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg, prenosi RTS.
U Novom Pazaru se traga za dve osobe koje je juče odnela nabujala reka. Evakuisano je 45 ljudi.
Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljeno je industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke i autobuska stanica.
Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta nizvodno od Raške. U Kuršumliji je najteže u naselju Mikuljana, gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom.
Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.
07:19 20.01.2023
U Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica
Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je bilo u naseljima uz obalu Ibra, što je dovelo do evakuacije 120 porodica iz stambenih zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Izlivanjem vode poplavljeno je više domaćinstava u selima Žitkovac, Žerovnica, Jagnjenica u opštinama Zvečan i Zubin Potok, a zbog izlivanja Ibra najkritičnije je juče bilo u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Više od 30 ljudi privremeno je smešteno u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici.
Na lokalnim i magistralnim putevima na severu pojavili su se odroni, pa je tokom popodneva bio neprohodan put Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, a otežano je bilo kretanje na putu Mitrovica–Leposavić.
07:18 20.01.2023
RHMZ: Na Limu i Ibru vodostaji u porastu
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na Limu kod Prijepolja vodostaj još naredna 24 časa biti porastu i nalaziće se iznad granice vanredne odbrane od poplava.
RHMZ upozorava i da je jutros u delovima istočne i jugoistočne Srbije, naročito na području Topličkog, Jablaničkog, Nišavskog, Pčinjskog i Zaječarskog okruga, očekuje kiša sa količinom padavina od 20 do 40 mm.
Na Ibru sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave na Rzavu, Moravici i Bjelici vodostaji će tokom dana biti u porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala