Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Neću reći da je Putin ludak, ja se ne slažem sa tim

© AP Photo / Markus SchreiberAleksandar Vučić i Edi Rama
Aleksandar Vučić i Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Neću reći da je Putin ludak, kao što sam to čuo hiljadu puta ovde u Davosu i ne slažem se sa tim, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom panela „Širenje evropskog horizonta“ na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.
Vučić je, na pitanje novinara „Politika“, koji je bio moderator panela u Davosu, da li misli da je predsednik Rusije Vladimir Putin ratni zločinac rekao da nije tu da bilo kome sudi i da želi što pre da vidi mir u Ukrajini.

Ne slažem se da je Putin ludak

„Da li ste vi tužilac ili sudija“, odgovorio je Vučić pitanjem i nastavio:
„Ovde nije reč o pitanjima, već o zaključcima. Da budem iskren, kada govorimo o kontaktima i bliskosti, neću reći da je Putin ludak, kao što sam čuo hiljade puta u Davosu. Ja se sa tim ne slažem“, rekao je predsednik Srbije.
On je dodao da „ima mnogo evropskih lidera koji su išli u Moskvu i razgovarali sa Putinom“, ali da ga nisu informisali o čemu su razgovarali.
„Ja se nisam s njim čuo osam ili devet meseci i poslednji put kad smo se čuli bilo je pitanje snabdevanja Srbije gasom“, rekao je Vučić i dodao kako očekuje da ga sledeći put evropski političari informišu o tome o čemu su razgovarali sa Putinom.
„Šta god da radimo, čak i kada razgovaram sa ruskim ambasadorom, što je rutinski posao, pitaju me šta je bila tema razgovora“, rekao je Vučić.

Sankcije Rusiji neće doneti ništa dobro

Na pitanje šta misli o uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je kazao kako ne veruje da će one doneti nešto dobro i istakao da je Srbija glasala za rezolucije kojima se čuva teritorijalni integritet Ukrajine.
Na pitanje o stavu Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini, Vučić je odgovorio „a na koji stav se tačno misli.
„Recite koji je to stav. Čitam poslednjih meseci da sam ja mali Putin, da ću pokrenuti rat protiv suseda. Objavljeno je više od 1.700 članaka u svetskim medijima, a mi nismo nikoga napali, i to se neće ni desiti. Malo sam i ciničan. To je bila brutalna laž, kao i mnoge druge. Što se tiče našeg stava o Ukrajini, mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što podržavamo teritorijalni integritet Srbije. Kada me pitaju da li je Krim deo Ukrajine, ja kažem da je to deo Ukrajine, kao i Donbas“, rekao je Vučić.
Na pitanje da li će se Srbija ikada pridružiti EU u stavu prema Rusiji i Ukrajini, Vučić je odgovorio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.
"Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali poštujemo i naš teritorijalni integritet. Krim je deo Ukrajine, Donbas je deo Ukrajine i mi nećemo menjati naš stav kao što su neke zemlje promenile kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije. Srbija poštuje svaku rezoluciju UN i njenu povelju, ali neke velike sile ne poštuju ni povelju ni Rezoluciju 1244 SB UN kada se priča o srpskom teritorijalnom integritetu", rekao je Vučić i dodao da smatra da sankcije ne dovode do rešenja, jer je i Srbija trpela sankcije deset godina.
Vučić je rekao da ne pripada klubu jednoumlja i da je uvek mrzeo da pripada klubu jednoumlja, te da je dobro da postoji pluralitet o nekim pitanjima, ali da je Srbija uvek za poštovanje Povelje UN, suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Srbija neće uskoro u EU

Predsednik Srbije rekao je na panelu "Širenje evropskog horizonta" u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati deo EU i da je pomalo pesimista kada je pitanje mogućnosti ulaska u EU, kao i da je popularnost i poverenje u regionu prema EU opalo.
"Jesam pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu. Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali videćemo. Imamo različita viđenja sa EU", rekao je Vučić na panelu "Širenje evropskog horizonta" .
Dodaje da je Srbija na ekonomskom planu napredovala poslednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.
"Imali smo dobar ekonomski rast u poslednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari", naglasio je predsednik Srbije
Kako je rekao, "nema velikih snova" kada je ulazak u EU u pitanju.
"U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijazma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori, istakao je Vučić.
Vučić je ocenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova i Metohije, za Severnu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.
"Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Saveta Evrope i EU takođe i to je dobro", dodao je Vučić.
Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti deo EU sutra ili prekosutra, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

Evropa je bila stabilnija dok je Merkelova bila na vlasti

Aleksandar Vučić je tom prilikom istakao i da je Evropa bila stabilnija dok je na vlasti bila nemačka kancelarka Angela Merkel.
"To je važno za nas, pošto možemo da razgovaramo o različitim pitanjima sa evropskim liderima", rekao je on.
Na panelu, u Kongresmom centru Foruma, učestvuju i premijer Albanije Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.
Panel moderira glavni i odgovorni urednik Politiko za Evropu Đamil Anderlini.
Vučić sa tim panelom završava trodnevno učešće na 53. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala