- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić o Bajdenovom potezu koji promenio sve

© Foto : Tanjug/Jutjub/skrinšotAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sumirajući razgovore koje je imao tokom tri dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu poručio je da Srbija neće moći da računa na ogroman priliv evropskih investicija i veliku podršku koju je imala ranije, već će morati da se osloni "na svoje snage".
U tom kontekstu, on je istakao akt predsednika SAD Džozefa Bajdena (o finansijskoj podršci industrije poluprovodnika) promeniio sve, kao i rat u Ukrajini.

"Akt u kom oni ulažu 430 milijardi dolara u industriju čipova. Oni dizajniraju, a Meksiko i Kanada rade proizvodnju, Tajvan naravno. Gde Evropa u haj-tek industriji ne može da prati Ameriku i Kinu, jer negde oko 9,8 ukupne proizvodnje čipova je na evropskom tlu, već u poluprovodnicima i čipovima Evropa zaostaje po tom pitanju", rekao je Vučić za RTS.

Prema njegovim rečima, slično se dešava i sa litijumom.
"Jer Amerika i Kina kontrolišu najveći deo proizvodnje baterija za električna vozila u svetu, i sad i Evropa mora da pronalazi svoje resurse. Ona je veoma snažna, ali se plašim da neće lako moći da prati ove dve najveće ekonomske sile. Amerika je tu pristupila i protekcionizmu, sada će i Evropa verovatno da pristupi istim merama, ali nisam siguran da može sa istim rezultatom", kaže Vučić.
Za nas se, u takvoj situaciji, postavlja pitanje kako održati rast.
"Sećate se koliko je nama bilo zabranjeno da ulažemo u Er Srbiju i sve kompanije zbog tzv. nedozvoljene državne pomoći, tako da će sada biti – samo sipajte pare koliko možete, ali suština je kako da održimo rast na preko 2,5 posto jer će Evropa će ići do plus 0,7. Znači, mi moramo da idemo sa tri puta većim rastom da bismo brže pristizali razvijenije, uređenije evropske zemlje", kaže Vučić.
Ističe da se mora razmišljati o tome kako da se privuku investicije sa različitih strana.
"Posebno sam srećan što sam imao priliku da razgovaram sa južnokorejskim predsednikom, njihovom Es-kej grupom i Hjundai grupom, ali i sa onim što je poput privredne komore, ali mnogo važnije nego privredna komora kod nas, jer oni imaju direktan uticaj na njihova ulaganja i nadam se da ćemo moći da privučemo mnogo više korejskih investicija", rekao je Vučić.
Poručuje da moramo da se posvetimo rastu i radimo mnogo više.
"Da se borimo mnogo više, i da gledamo kakve se stvari dešavaju u svetu i da se dalje razvijamo. Rad, rad i to je to", poručuje Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala