- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Amerika obećava Kijevu podršku u nameri da „vrati“ Krim

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 330. Kahovska hidroelektrana zaštićena je od rizika od uništenja zbog granatiranja, ne postoji opasnost od pucanja brane na Dnjepru, izjavio je v.d. guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo. Britanija će poslati više od 200 oklopnih vozila u Ukrajinu pored 14 tenkova „čelendžer 2“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:00 19.01.2023
Sjedinjene Američke Države će podržavati Ukrajinu, uključujući moguću operaciju zauzimanja Krima, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.
„SAD pomažu Ukrajini i Ministarstvo odbrane je saopštavalo da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. To uključuje i operaciju na Krimu“, izjavila je Sing.
Istovremeno je dodala da SAD smatraju Krim ukrajinskom teritorijom, te da Kijev „ima pravo“ da ga povrati.
„Pitate da li se Ukrajina konsultuje sa nama? Mi ne diktiramo ukrajinskoj strani kako da vodi operacije. Ukrajinci donose odluke o svojim operacijama i o tome kada će ih sprovoditi. Ako oni odluče da sprovedu operaciju na Krimu, onda imaju pravo. Imaju sva prava da ga vrate“, poručila je Sing.
22:40 19.01.2023
Neformalna sednica Saveta bezbednosti UN na temu rata koji Kijev vodi protiv stanovnika Donbasa od 2014. godine biće održana u petak, 20. januara u 16.00 časova po srednjoevropskom vremenu. Sastanak je inicirala Rusija.
Tema sastanka je „Sistematski rat Ukrajine protiv stanovnika Donbasa: od 2014. nadalje“.
Prema rečima zamenika stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrija Poljanskog, sednici će prisustvovati španski novinar Enrike Refojo, stručnjak za međunarodno pravo iz Francuske Arno Devele i društveni aktivista iz Donjecka Maja Pirogova.
21:51 19.01.2023
Ukrajinska komanda povlači pozadinske trupe ka Artjomovsku (Bahmut), rekao je Sputnjiku borac grupe "Vagner".
„Nemaju dovoljno snaga. Dovlače pozadinske trupe sa pozadinskih pozicija“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Kijev trpi velike gubitke u ovom pravcu.
21:11 19.01.2023
Mađarska blokirala 500 miliona evra pomoći Ukrajini
Mađarska je blokirala sedmu tranšu evropske pomoći namenjene Ukrajini, javila je radio-stanica „RMF FM“.
„Reč je o oko 500 miliona evra iz takozvanog Evropskog fonda mira iz koga Evropska unija od početka rata finansira smrtonosno oružje i zaštitna sredstva za Ukrajinu“, saopštila je radio-stanica.
Kako je precizirano, zemlje EU vršiće pritisak na Mađarsku po tom pitanju u ponedeljak tokom sastanka ministara spoljnih poslova članica unije. Ističe se da evropske diplomate negoduju zbog mađarskog veta, stoga se razmatra plan odobravanja sedme tranše pomoći bez učešća Budimpešte.
„Ne može se desiti da mala proruska država, koja je izuzeta od svih sankcija, diktira stav cele EU“, rekao je neimenovani evropski diplomata, prenela je „RMF FM“.
20:39 19.01.2023
Američki tenkovi M1A1 Abrams na vojnoj vežbi snaga NATO-a u Evropi - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Amerika ipak neće poslati "abramse" u Ukrajinu, a ni Nemačka "leoparde"
20:00 19.01.2023
Premijer Poljske Mateuš Moravecki priznao je da je Zapad "umoran" od Ukrajine, ali Poljska želi da oživi ovu temu.

„Vidim u zapadnom svetu pad interesovanja za ono što se dešava van naše istočne granice. Mi Poljaci treba da oživimo diskusiju o Ukrajini, o tome koliko je bitna borba protiv Rusije, jer se Zapad sve više zamara od onoga što je dešava tamo“, rekao je Moravecki novinarima.

On je dodao da je „veoma važno da javno mnjenje na Zapadu razume ta da se ovde odlučuje o budućnosti Evrope, ako ne i sveta”.
Moravjecki je dan ranije već primetio da su zapadne zemlje umorne od pomoći Ukrajini.
19:10 19.01.2023
Vlada Ukrajine podnela je parlamentu zakon koji je pripremljen na zahtev predsednika Vladimira Zelenskog i koji ima za cilj zabranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve ako ukrajinske vlasti pronađu da da je povezana sa Rusijom, navodi se na sajtu Vrhovne rade.
Inicijator predloga zakona, registrovanog u Radu u četvrtak je premijer Ukrajine Denis Šmigal.
Predstavnik vlade u Vrhovnoj radi Taras Meljničuk napisao je na svom Telegram kanalu da predloženi zakon predviđa izmene i dopune važećeg zakonodavstva zemlje, koje „onemogućavaju rad verskih organizacija u Ukrajini, čiji centar ( uprava) se nalazi van Ukrajine u državi koja vrši oružanu agresiju protiv Ukrajine“ (ukrajinske vlasti zvanično nazivaju Rusiju „zemljom agresorom“).
18:02 19.01.2023
U Zaporoškoj oblasti ruska vojska je preuzela operativnu kontrolu nad 4 naselja u blizini grada Orehovo, rekao je Vladimir Rogov, član administracije oblasti, napominjući da je ovo „lokalni uspeh“.
17:59 19.01.2023
Litvanija namerava da Ukrajini isporuči desetine protivavionskih topova L-70 sa desetinama hiljada municije, helikoptere Mi-8, navodi se u zajedničkom saopštenju više Zemlje NATO-a nakon sastanka predstavnika alijanse u estonskom gradu Tapa.
Ukupna vrednost paketa vojne pomoći biće 125 miliona evra.
Ministri odbrane Estonije, Velike Britanije i Litvanije, kao i vojni predstavnici Španije, Holandije, Letonije, Poljske, Nemačke, Slovačke, Danske i Češke razgovarali su u četvrtak u estonskom gradu Tapa o isporukama naoružanja Ukrajini.
17:46 19.01.2023
Šef vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer podržao je isporuku tenkova Ukrajini „za rešavanje postavljenih zadataka“.
„Ukrajini su potrebni tenkovi za rešavanje postavljenih zadataka, svako oružje je korisno u ratu“, rekao je on posle sastanka vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika Generalštabova.
Sa svoje strane, komandant združenih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli, odgovarajući na pitanje o važnosti snabdevanja Ukrajine tenkovima zapadne proizvodnje, primetio je da je, po njegovom mišljenju, „važna ravnoteža sistema naoružanja“, a ne sistemi neke određene proizvodnje ili tipa.
16:51 19.01.2023
Handelsblat: Koncern Rheinmetall spreman je da preda Ukrajini tokom ove godine više od 100 tenkova "leopard"
16:26 19.01.2023
Šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer izjavio je da opasnost od sukoba između NATO-a i Rusije ostaje, bez obzira na ishod sukoba u Ukrajini.
„Verujem da se svi slažu sa činjenicom da će Rusija, bez obzira na ishod sukoba, imati iste ambicije... dakle, pretnja ne nestaje“, rekao je Bauer, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka Vojni komitet NATO-a, da li opasnost od sukoba ostaje savezništvo sa Rusijom.
15:32 19.01.2023
Britanija šalje Ukrajini 600 raketa „brimston“
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles je izjavio da će Velika Britanija poslati Ukrajini 600 visokopreciznih raketa „brimston“.
„Planiramo da pošaljemo još 600 raketa ‘brimston’, što je veoma važno za Ukrajinu“, rekao je Voles nakon sastanka sa ministrom odbrane Estonije Hano Pevkurom. On smatra i da će konflikt u Ukrajini dugo trajati, kao i da NATO zemlje moraju biti spremne da planiraju vojnu podršku za naredne godine.
14:46 19.01.2023
Ruska vojska prešla u lokalnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti
Ruska vojska prešla je u lokalnu ofanzivu u oblasti grada Orehov u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.
„Naše snage prešle su u lokalnu ofanzivu u oblasti grada Orehov, koji su privremeno okupirale ukrajinske snage“, rekao je Rogov.
Prema njegovim rečima, linija fronta na orehovskoj deonici neznatno je pomerena, a ukrajinske snage su bile primorane da se povuku na rezervne položaje.
„Naša vojska zadržava zauzete pozicije. Teritorija Zaporoške oblasti, koja je oslobođena od ukrajinskih militanata, postepeno se povećava“, naglasio je Rogov.
On je ove sedmice rekao za Sputnjik da je ukrajinska vojska, koja se nedavno pripremala za ofanzivu u Zaporoškoj oblasti, počela da se priprema za odbranu i da ubrzano gradi utvrđenja.
14:18 19.01.2023
Šojgu s beloruskim kolegom razgovarao o merama strateškog obuzdavanja
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s beloruskim kolegom Viktorom Hreninom o merama strateškog obuzdavanja i toku priprema regionalne grupacije vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Šefovi vojnih resora su razmotrili kompleks mera strateškog obuzdavanja, kao i tok priprema regionalnih snaga“, navedeno je u saopštenju.
13:15 19.01.2023
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je u Kijev. On će se sastati sa predsednikom i premijerom te zemlje i obratiti se parlamentu.
12:27 19.01.2023
Duda: Sukob u Ukrajini završiće se za pregovaračkim stolom
Sukob u Ukrajini će se pre ili kasnije završiti za pregovaračkim stolom, ali do sada se nisu razvili uslovi za to, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Poljski predsednik se složio sa mišljenjem generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će se ono što se dešava u Ukrajini završiti za pregovaračkim stolom.
„Najverovatnije, da. Takav je red stvari. Tako se obično završavaju ratovi. I ovaj, koji je toliko važan za ceo svet, završiće se na isti način“, konstatovao je Duda.
On je istakao da će pre ili kasnije strane na ovaj ili onaj način sesti za pregovarački sto, ali „teško je reći kakvi će tačno biti uslovi. Jedno je jasno – danas takvih uslova nema“.
Duda je dodao da Poljska i Litvanija lobiraju u NATO-u da se Ukrajini pruže bezbednosne garancije.
On je precizirao da je ovu temu pokrenuo na sednici Svetskog ekonomskog foruma.
„Pokrenuo sam ovu temu na forumu. I tema se pojavila na ovom otvorenom političkom kanalu. Sada počinje diskusija. Videćemo kakvi će biti rezultati, ali možete biti sigurni da će Poljska i Litvanija, od kojih je Ukrajina zatražila podršku, raditi na tome da NATO pruži ove garancije“, istakao je poljski lider.
12:05 19.01.2023
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage zauzele povoljnije položaje u južnodonjeckom pravcu
10:47 19.01.2023
Švedska će poslati Ukrajini samohodno artiljerijsko oruđe „arčer“, javlja agencija AFP.
Premijer Švedske Ulf Kristerson je na pres konferenciji izjavio da je vlada donela odluku o paketu vojne pomoći Kijevu iz tri dela. To se odnosi i na prvu odluku o početku isporuka artiljerijskog sistema „arčer“.
Krajem prošle godine švedski parlament je odobrio slanje Ukrajini vojne tehnike, uključujući sisteme PVO u vrednosti od preko 287 miliona dolara. Taj paket pomoći nije obuhvatio sisteme „arčer“ koje je tražila Ukrajina.
09:53 19.01.2023
Moskva se nada da će Izrael pokazati mudar pristup kada je reč o ukrajinskoj krizi i da Kijevu neće isporučivati naoružanje, bez obzira na pozive da to uradi, rekao je ambasador Rusije u toj zemlji Anatolij Viktorov.
„Zadvoljni smo što su izraelski partneri zauzeli izbalansiran stav bez obzira na mnogobrojne pozive da isporuče oružje Ukrajini. Za obe zemlje je važno da se takav kurs nastavi“, rekao je ambasador.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala