- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Strah od Kine: Amerika prebacuje borbene avione iz Nemačke na Pacifik

Američki nosač aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Američko ratno vazduhoplovstvo privremeno će premestiti svoje borbene avione iz Nemačke na japansko ostrvo Okinava, nakon što je Pentagon objavio da iz vazduhoplovne baze Kadena na japanskom ostrvu povlači starije borbene avione F-15 „Igl“ jer želi da dopremi modernije letelice na Pacifik.
Višenamenski borbeni avioni F-16 „fajting falkon“ iz 52. lovačke eskadrile stigli su iz nemačke baze Špangdalem u Kadenu u prefekturi Okinava, dok se vraćanje flote lovaca F-15 u SAD polagano nastavlja, piše portal „Militari“.
Pentagon i Stejt department na nedavnom sastanku sa japanskim ministrima spoljnih poslova i odbrane najavili su obnovljeni savez s tom zemljom, a američki i japanski zvaničnici ponovili su svoje strahove od kineske vojne ekspanzije na Pacifiku. Iako se tada nisu pominjale konkretne promene u američkim snagama na Pacifiku, u novom saopštenju američkog vazduhoplovstva selidba modernijih aviona na Okinavu opisana je kao deo Pentagonove šire azijske strategije, navodi „Militari“.
„I jedinstvene sposobnosti aviona F-16 biće integrisane kako bi pomogle Kadeni da odvrati i, ako bude potrebno, nadvlada činove agresije koji mogu pretiti miru i stabilnosti u Indopacifiku“, saopštilo je američko vazduhoplovstvo.
Pentagon je nakon sastanka sa japanskim zvaničnicima saopštio kako se dve strane slažu da „kineska spoljna politika nastoji da preoblikuje međunarodni poredak u svoju korist i da upotrebi rastuću političku, privrednu, vojnu i tehnološku moć Kine u tu svrhu“. Takođe, složili su se da „ovakvo ponašanje ozbiljno zabrinjava Savez i celu međunarodnu zajednicu te predstavlja najveći strateški izazov u indopacifičkom regionu“.
Dejvid Ohmanek iz organizacije „Rand“ kaže za „Militari“ da premeštanje aviona F-16 iz Nemačke na Pacifik ne bi trebalo da umanji prisutnost američkog vazduhoplovstva u Evropi tokom sukoba u Ukrajini. On je rekao da američko vazduhoplovstvo, od izbijanja sukoba u Ukrajini, rotira svoje eskadrile u Evropi i da će se to nastaviti neko vreme.
„Dolazak aviona F-16 i F-22 u Kadenu veliki je dobitak za modernizaciju te baze, ali su svi oni ranjivi na napad kineskih projektila“, rekao je Ohmanek.
Američko vazduhoplovstvo nije saopštilo koliko je aviona F-16 prebačeno na Okinavu.
Kineska mornarica - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Amerika bi izgubila u svakom ratu protiv Kine na moru: Američki ekspert analizirao snagu mornarica
Američki vojnici na Okinavi - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
SVET
Amerikanci, ipak, ne napuštaju Okinavu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala