- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta je poznato o novom ruskom elektromobilu E-Neva koji se dopao Putinu

© Sputnik / Grigoriй SisoevElektromobil "E-Neva"
Elektromobil E-Neva - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Obuhovska fabrika iz Sankt Peterburga predstavila je novi proizvod ruske automobilske industrije – elektromobil-krosover „E-Neva“. Novi model je u sredu predstavljen i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je u pratnji ruskog ministra industrije i trgovine Denisa Manturova obišao fabriku.
Elektrokrosover „E-Neva“ dugačak je 4,5 metra, s priključnim prednjim pogonom. Zahvaljujući modularnoj platformi, automobil može da radi kao potpuno električni ili hibridni gasno-električni uređaj, odnosno da se kreće uz pomoć gasa ili elektromotora.
Elektromobil može da dostigne brzinu od 100 kilometara na sat za 8,5 sekundi i da s jednom baterijom pređe 463 kilometra. Kod hibridne modifikacije kilometraža dostiže i do 1.000 kilometara. Prosečna brzina vozila je 197 kilometara na sat. Ukupan kapacitet dva elektromotora je oko 500 konjskih snaga.
Ruski elektromobil Neva - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
MULTIMEDIJA
Putinu predstavljen ruski električni automobil "E-Neva"
Prtljažnik ovog elektromobila ima zapreminu od oko 610 litara, a vozilo je opremljeno i multimedijalnim sistemom s digitalnom komandnom tablom, projekcionim displejom na prednjem staklu i senzornim ekranom, čija je dijagonala 15 inča.
Za sada nema zvaničnih informacija o tome gde će se proizvoditi novi elektromobil, ali najverovatnije će, prema pretpostavkama stručnjaka, to biti u bivšoj fabrici „Nisan“ u Sankt Peterburgu ili u fabrici „Avtotor“ u Kalinjingradu. Očekuje se da će serijska proizvodnja automobila početi već tokom 2024. godine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgledao probni primerak elektromobila-krosovera S-klase „E-Neva“, koji je svetlo sive boje, sa crnim krovom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala