- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski stručnjak: Problematična prošlost francuskog helikoptera koji se juče srušio u Ukrajini

© Foto : EyewitnessMesto pada helikoptera u Brovarima u Ukrajini
Mesto pada helikoptera u Brovarima u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Prema podacima komande Vazdušnih snaga Ukrajine, helikopter „super puma“ H225, koji se juče sručio u Brovarima u Kijevskoj oblasti Ukrajine, jedan je od helikoptera koji je Francuska ranije predala Ministarstvu unutrašnjih poslova i državnoj službi za vanredne situacije Ukrajine.
Evgenije Nikolajevič Matvejev, vojno-tehnički stručnjak, pukovnik u rezervi, govorio je o problematičnoj prošlosti ovog francuskog helikoptera.
„Ovaj model se pojavio ne tako davno, iako je sam francuski program 'puma' nastao pre 45 godina. On je počeo helikopterom koji je težio 8, 3 tona, ali je postepeno modernizovan. Poslednji od modela već je bio težak 11 tona“.

„Super puma“ je prvi let izvela 2000. godine. Ali, njene nevolje počele su negde 2009. godine, kada se dogodila katastrofa. Helikopteri se uglavnom koriste za ofšor letove, za prevoz naftaša do morskih platformi. Prvoj nesreći nije dato na značaju. Godine 2012. ponovo se dogodila katastrofa. Bilo je 19 osoba u letelici i sve su spasene.

Tada su govorili da postoji neka tendencija povezana sa glavnim menjačem. Kao potvrda toj sumnji dogodila se katastrofa u Norveškoj 2016. godine. Tada su se glavni rotor, odnosno lopatice, odvojile od helikoptera, letelica je pala i svih 12 putnika je poginulo.
Kao uzrok se ispostavila pukotina u zupčaniku glavnog menjača, odnosno, naprslina od zamora. Ovo je konstruktorsko-proizvodna greška. Uspeli su da je otkriju, ali je u periodu od 2012-2016. godine toliko uticala na naftaše da su odustali od usluga korišćenja ovog helikoptera. Nije bilo potražnje za ovim letelicama. Štaviše, 2014. godine pale su cene nafte i preko 150 helikoptera se našlo na zemlji.

Samo je 10 helikoptera letelo. Svi su pripadali francuskim bankama. Operator je bio „Canadian Helicopter Corporation“, koji se bavio održavanjem, dok su vlasnici bile francuske banke. Oni su istraživali kako da prilagode ove helikoptere ili da ih negde sklone. To je iz razloga što je veoma skupo održavanje helikoptera koji ne lete. Tim pre teških helikoptera, kao što je ovaj. Namena letelica je promenjena, pa su počeli da se upotrebljavaju za potrage, spasilačke misije, hitne slučajeve i tako dalje.

Tada se i pojavila ideja da se helikopteri ruske proizvodnje u Ukrajini zamene francuskim letelicama. Sklopljen je ugovor o kupovini 55 helikoptera, od kojih je 21 helikopter upravo ovaj „super puma“. Ukrajina je krajem 2018. godine počela da dobija ove letelice.
„Oni (Ukrajina) su odustali (od ruskih helikoptera), jer su ruski ‘loši’, a francuski ‘dobri’. I, evo, sada se igra na ovu kartu. Ali, činjenica da je ‘puma’ inferiornija u odnosu na naš Mi-8 je nedvosmislena. Mi smo po gabaritima veći, po nosivosti bolji“.
Juče se u Brovarima u Ukrajini srušio helikopter u kom je poginulo osamnaest osoba, među kojima troje dece. Među poginulima su ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski i njegov zamenik Evgenije Jenjin. Iz kabineta ukrajinskog lidera saopšteno je da je rukovodstvo MUP-a, letelo na jednu od „kritičnih“ tačaka u zemlji gde su u toku borbena dejstva.
Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko izjavio je kasnije da bi uzrok pada helikoptera mogla biti diverzija, neispravnost tehnike i narušavanje pravila bezbednosti, kao i da je u toku istraga.
Na meste padeniя vertoleta v Brovarah, Ukraina - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
SVET
Šta je poznato o padu helikoptera u kojem je poginuo ceo vrh policije Ukrajine?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala