- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Bog se javi! Plivanje za Časni krst širom Srbije /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićČasni krst
Časni krst - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Bogojavljensko plivanje za Časni krst, povodom današnjeg praznika Bogojavljenja, organizovano je širom Srbije. Plivanju za Časni krst danas je održano na Adi Ciganliji, a prvi je do njega doplivao Pavle Milošević student četvrte godine Vojne akademije.
U plivanju za Časni krst učestvovalo je 54 plivača, a pored trideset troje građana, takmičilo se i po sedam pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i SVIBOR-a.
Pavle Milošević, koji je prvi doplivao do Časnog krsta, rekao je novinarima da prvi put učestvuje na takmičenju i da se pripremao nekoliko meseci zajedno sa svojim kolegama.
"Osećaj je prelep. Ovo mi je prvo učešće, ali se nadam da ću ponovo plivati", rekao je on.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPavle Milošević prvi stigao do Časnog krsta na Adi Ciganliji
Pavle Milošević prvi stigao do Časnog krsta na Adi Ciganliji - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pavle Milošević prvi stigao do Časnog krsta na Adi Ciganliji
Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić izrazio je zadovoljstvo što se po 25. put održava plivanje za Časni krst na toj opštini, jer se tom manifestacijom veliča vera u Boga, zajedništvo i porodične vrednosti.
Pre takmičenja u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služena je Bogojavljenska liturgija i organizovana svečana Bogojavljenjska litija.
Usledila je i beseda protojereja-stavrofora Časlava Marinkovića, kao i Bogojavljenska molitva na jezeru.
Obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst na Adi Ciganliji zajedno su organizovali sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa, Gradska opština Čukarica, Sportske organizacija Čukarica, JP "Ada Ciganlija", Vojske Srbije, Žandarmerija i SVIBOR.
Takmičenja u plivanje za Časni krst organizovale su i beogradske opštine Zemun i Surčin.
Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života,a tradicionalni pozdrav je "Bog se javi".
Razdaljinu od 33 metra na Zemunskom keju prvi je preplivao Dušan iz Kikinde.
"Kao što vidite, trka je protekla dobro, osvojio sam Časni krst, stigao sam prvi. Prezadovoljan sam, prvi put da sam osvojio krst, a drugi put da plivam u Zemunu. Inače svake godine plivam od 2015. godine", navodi Dušan.
Dušan je jedan od 325 učesnika ovogodišnje 26. tradicionalne trke, a ovo je bilo najbrojnije plivanje u Zemunu do sada.
Među damama, kojih je bilo 15, pobedila je Slavica Anastasijević.
Samom plivanju prethodila je liturgija u Hramu Svetog oca Nikolaja, kao i litija centralnim zemunskim ulicama i osvećenje Dunava.
Na Sava promenadi u tradicionalnom plivanju za Časni krst pobedio je 41-godišnji pripadnik Žandarmerije, Marko Tomašević iz Beograda.
"Divan je osećaj. Svake godine dolazimo i uvek je isti osećaj, nebitno kakvo je vreme. Bitno je da se okupimo i obavimo to, a plivaću dogod sam živ", kaže Marko.
Najmlađi učesnici su bili petnaestogodišnjaci Dušan Simić i Marko Đurović iz Mirijeva, a sa Markom je plivao i njegov otac Dejan Đurović.
Učestvovale su i dve devojke a mlađa od njih, Nada Petronić je iz Kosovske Mitrovice i ima 17 godina.
Događaju su prisustvovali pripadnici Vojske Srbije, a nastupila su kulturno-umetnička društva iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Pirot: Osamnaestogodišnji Nikola Branković prvi doplivao do Časnog krsta

Osamnaestogodišnji Piroćanac Nikola Branković prvi je doplivao do Časnog krsta u Pirotu na Kompenzacionom bazenu u tom gradu.
Nikola je kazao da mu ovaj dan izuzetno znači imajući u vidu da je vernik, ali i sportista, bavi se plivanjem.
Skromne nagrade svim učenicima podelio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji se zahvalio i čestitao svima koji su plivali, ali i organizatorima - gradskim hramovima u Tijabari i Pazaru i Sportskom centru Pirot.
"Čestitam svima koji su ušli u vodu jer je podvig ući u vodu u january i plivati za časni krst. Hvala i Tijabarskoj i Pazarskoj crkvi i Sportskom centru Pirot. Tradiciju za plivanje za časni krst obnovili smo u Pirotu pre skoro 20 godina i nadam se da će još dugo godina na ovako svečan način ovaj dan biti obeležavan", kazao je Vasić.
Jerej Duško Vidačić, namesnik pirotski kazao je da je danas veliki praznik Bogojavljanja, te da je na današnji dan je Isus kršten u reci Jordan da bi počeo svoju spasonosnu propoved i svoju misiju.
"Sveti Jovan je najavio dolazak gospodnji rekavši da nas krštava vodom, a da ide onaj koji će nas krstiti duhom svetim", kazao je Vidačić.

U Kragujevcu prvi do Časnog krsta doplivao Mitar Šarković

Sedamnaestogodišnji Mitar Šarković iz Kragujevca je prvi doplivao do časnog krsta na jezeru u Šumaricama gde je 20. put zaredom održano Bogojavljensko plivanje.
Za vitešku titulu „Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije“ ove godine nadmetalo se 98 plivača.
Za razliku od prošlih godina, kada se žrebom biralo 33 učesnika, ove godine odlučeno je da svi koji su se prijavili i koji prođu lekarski pregled, mogu da plivaju.
Oni su, kako tradicija nalaže, posle službe Božije, do krsta preplivali dužinu od 33 metra, koja simbolično predstavlja broj godina Hristovog života.
Šarkoviću, učeniku Druge kragujevačke gimnazije, uručena je Viteška titula „Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2023“, a ostalim učesnicima prigodni pokloni.
Plivanje za časni krst od 2004. godine u Kragujevcu organizuju Eparhija šumadijska i grad Kragujevac.

U Vlasotincu pobedio srednjoškolac Ognjen Obradović

Plivanje za Časni krst na jugu zemlje najmasovnije je u Vlasotincu, gde je plivalo čak 76 učesnika. Pobednik je Ognjen Obradović, koji je druga godina Gimnazije u Leskovcu.
"Prvi put sam plivao i jako mi je drago. Nastaviću i sledeće godine da plivam sigurno", navodi Ognjen.
Pozvao je drugare da mu se pridruže sledeće godine, a kako kaže nije bilo previše hladno. Temperatura Vlasine je šest stepeni.
Organizator plivanja za Časni krst Srba Takić kaže da je ove godine bilo više učesnika nego prošle godine.
"Tome kumuje ovako lepo vreme, ali i dobra organizacija. Ove godine smo imali tu čast da sa nama bude vladika niški Arsenije koji je čitavoj manifestaciji dao još veći značaj i podigao joj ugled", naglasio je Takić.

Šabac: Za časni krst u Savi plivao i trogodišnji dečak

Za časni krst u Šapcu plivalo je danas oko 70 učesnika, među kojima tri dame, ali i trogodišnji dečak.
Nakon osvećenja savske vode, krsta i blagoslova učesnika, usledilo je plivanje Savom u dužini od 33 metra, a do časnog krsta prvi je stigao Vojin Milenković iz Kruševca.
On je u Šabac došao na devojačku slavu svoje supruge, a kako je rekao za Tanjug, plivao je za svoju kćerku Petru i suprugu Tamaru.
Ovaj događaj pratilo je više hiljada Šapčana, a organizator je bila Turistička organizacija grada Šapca.

Mitrovčanin Mateja Vidović doplivao prvi do krsta na Savi

Na obali reke Save u Sremskoj Mitrovici, kod Hrama Svetog Stefana, prvi je do Časnog krsta doplivao četrnaestogodišnji Mateja Vidović.
Bogojavljensko plivanje je na tom mestu održano 24. put, a plivalo je oko 160 muškaraca, ali i žena, dok je sa obale posmatralo više hiljada građana.
"Prvi put sam se prijavio da plivam za Časni krst, velika mi je čast što sam učestvovao i nisam se nadao da ću pobediti", rekao je Vidović.
Pored učesnika iz Sremske Mitrovice, učestvovali su i gosti iz čitave Vojvodine i Mačve, ali i iz dijaspore. Organizator je Svebor družina "Sveti Dimitrije" u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Gradom Sremska Mitrovica.
"Posebna draž ove godine je to što smo posvetili Bogojavljensko plivanje osamdesetoj godišnjici smrti Nikole Tesle. Odlučili smo da se na takav način odužimo našem velikanu", rekao je starešina Svebor družine, Dragan Sabljov.
Pobednik je dobio zlatnik, ali su i ostalim učesnicima uručene prigodne i vredne nagrade.
Nabujala Morača u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
DRUŠTVO
Nabujala Đetinja sprečila plivanje za Časni krst, ali je tradicija ispoštovana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala