- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Peskov o izjavama Antonova i Medvedeva: To je stav Kremlja, u nuklearnoj doktrini nema suprotnosti

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Izjave ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova o nedopustivosti isporuka oružja Ukrajini odražavaju stav Kremlja i predsednika, a same isporuke nimalo ne slute na dobro sa tačke gledišta opšteevropske bezbednosti i mogu da označe prelazak sukoba na kvalitativno novi nivo, izjavio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

„Naravno da odražavaju. Sama po sebi, ovo je diskusija o prihvatljivosti isporuka oružja Ukrajini, koje će omogućiti napade na rusku teritoriju, iako i pored toga, Kijev ima oružje pomoću koga neprestano gađa ruske teritorije, imam u vidu naše nove regione. Ovo je potencijalno izuzetno opasno, to će značiti prelazak sukoba na kvalitativno novi nivo, koji, naravno, ne sluti ni na šta dobro sa stanovišta globalne i opšteevropske bezbednosti“, rekao je Peskov novinarima.

Ranije je Antonov izjavio da Oružane snage Rusije neće ostaviti bez odgovora napade na teritoriju Rusije, uključujući Krim, reagujući na saopštenja zapadnih političara o mogućim skorim isporuka Ukrajini savremenih oklopnih vozila, kao i na izjavu portparola Stejt departmenta Neda Prajsa o prihvatljivosti primene američkog oružja u napadima na Krim.

U ruskoj nuklearnoj doktrini nema kontradiktornosti

Peskov se takođe osvrnuo na izjavu zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva da, ukoliko nuklearna država izgubi konvencionalan, to može dovesti do početka nuklearnog rata, istakavši da je to u potpunoj saglasnosti sa ruskom nuklearnom doktrinom.
On je odgovarajući na pitanje novinara da li to znači da je Rusija spremna da primeni nuklearno oružje ili promeni doktrinu poručio:

„Ne. Apsolutno ne znači to. Ovo je potpuno u skladu sa našom nuklearnom doktrinom. Pročitajte nuklearnu doktrinu. Nikakvih protivrečnosti tamo nema“, istakao je portparol.

Prethodno je generalni sekretara Alijanse Jens Stoltenberg izrazio nadu da će na sastanku kontakt grupe za podršku Ukrajini u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj 20. januara biti donete odluke o isporukama Kijevu teškog naoružanja.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj Kijevu: Rusija i Putin postoje i postojaće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala