- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Novi paket naoružanja za Ukrajinu: Britanija i NATO stavile akcenat na tenkove, artiljeriju i PVO

© UPSI MO RFUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Ministri odbrane Velike Britanije, Letonije, Litvanije, Poljske, kao i predstavnici Danske, Češke, Holandije i Slovačke si usaglasili novi veliki nepovratni paket naoružanja za Ukrajinu, saopštila je vlada Velike Britanije nakon sastanka u Estoniji.
Paket vojne pomoći će se sastojati od borbenih tenkova, teškog artiljerijskog naoružanja, sistema protivvazduhoplovne odbrane, municije i borbenih pešadijskih vozila.
U dokumentu se navodi i informacija koja ranije nije objavljena o tome, da će paket osim 14 tenkova „čelindžer 2“ uključivati i 30 samohodnih haubica AS90. U kompletu teške vojne tehnike će biti i oklopna vozila za popravke i evakuaciju, oprema za čišćenje minskih polja i izgradnju pontonskih mostova i desetine dronova za korekcije artiljerijske vatre.
Piše i da će u Ukrajinu biti poslate na stotine jedinica oklopnih i zaštitnih transportnih sredstava, 100 hiljada projektila, stotine raketa, uključujući i navođene rakete GMLRS i rakete zemlja-vazduh „starstrek“, protivavionske rakete srednjeg dometa, kao i 600 raketa za borbu protiv tenkova. Osim toga, Kijev će dobiti delove kojima će se remontovati do sto ukrajinskih jedinica oklopnih vozila, uključujući i tenkove.
Velika Britanija planira da zajedno sa još devet zemalja tokom 2023. godine obučiti 20 hiljada ukrajinskih vojnika. Novi paket vojne pomoći Poljske se sastoji od protivavionskih artiljerijskih sistema S-60 sa 70 hiljada projektila, a Varšava je izjavila da je spremna i da preda tenkove „leopard 2“ sa hiljadu projektila.
Saopšteno je i da će Danska nastaviti da obučava ukrajinsku vojsku i da isporučuje Ukrajini naoružanje.
Raketni sistem „Himars“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Obim zapadne pomoći Ukrajini gotovo jednak odbrambenom budžetu Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala