- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako je serdar Vule poslije 140 godina izazvao podjele u Crnoj Gori

© Sputnik / SputnjikZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Stara junačka pjesma, nastala prije 140 godina, našla se u centru nevjerovatnog medijskog i političkog skandala, zato što je pjevana na privatnom skupu na kom je bio i gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević. U pojedinim medijima hajku su digli zbog stiha u kom se pominje serdar Janko i srpstvo, kaže analitičar Vojin Grubač.
Riječ je o pjesmi „Od Glave Zete do grada Spuža“, koja je nedavno izvedena na proslavi Pravoslavne nove godine u Nikšiću. Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević je tim povodom dobio prijetnje preko Instagrama, a imao je i medijsko prepucavanje sa reisom Islamske zajednice Rifatom Fejtićem.
Pjevač etno pjesama i guslar Milomir Miljanić je, zato što je izvodio te večeri pomenutu pjesmu, pozvan na informativni razgovor u policiju. Miljanić se trenutno nalazi u Beogradu i, kako je sam izjavio, kada dođe u Crnu Goru, ako mu se ne zabrani ulaz, odazvaće se na informativni razgovor.
Ta narodna pjesma, koja je napravljena u drugoj polovini 19. vijeka, posvećena je, objašnjava za Sputnjik Vojin Grubač, velikom junaku toga vremena Vulu Nikovom Đaletiću, koji je u dužem periodu vodio teške bitke protiv Osmanlija u Spužu.
“Po predanju, on je ubio 60 Turaka, da bi na kraju i sam poginuo u tim borbama za slobodu 1872. godine, ne dočekavši oslobođenje Spuža 8. februara 1878. godine. Da bi se sve to shvatilo , mora se znati da su Nikšić, Podgorica i Spuž bili pod osmanlijskom okupacijom oko 400 godina”, podsjeća Grubač.
Naš sagovornik ističe da su medijsku hajku tim povodom sprovodili mediji pod kontrolom Mila Đukanovića, propagandisti i kolumnisti, mnoge NVO, pa se čak u tu priču uključio i Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice Crne Gore.

Kome je sporan serdar Vule

“Jako je interesantno pogledati reakciju NVO Akcija za ljudska prava, koja je izrazila zabrinutost zbog izvođenja te pjesme, smatrajući da podstiče vjersku i nacionalnu mržnju i ugrožava bezbijednost građana. Osim toga su tražili da svi koji su izvodili tu pjesmu budu javno osuđeni I, kako su naglasili, efikasno kažnjeni. Pri čemu su oni i naveli koji su stihovi problematični iz te pjesme, a to su sledeći: “Leleču, Turci, kukaju bule, oj lele, lele, evo ga Vule, a serdar Vule sabljom maše, udrite braćo, srpstvo je naše...” Znači oni smatraju da su ti stihovi problematični, s tim što ne objašnjavaju konkretno koji djelovi stihova su problematični i zbog čega: da li to što leleču Turci i kukaju bule, ili je usklik sprstvo naše problematična stvar u svojoj ovoj priči”, postavlja pitanje Grubač.
Da su navedeni kritičari dotičnu pjesmu i one koji su je izvodili kritikovali uz ugla političke nekorektnosti, recimo, neprigodinosti ovom vremenu i 21. vijeku, to bi, primjećuje Grubač, i moglo razumjeti.
“Međutim, oni su izvršili napad na pjesmu koja predstavlja kulturno dobro Crne Gore, u koje spadaju sve pjesme koje govore o borbi Crnogoraca, Brđana i Hercegovaca, protiv četvorovjekovnog turskog ropstva. Ako to znamo, onda je jasno da je cilj kompletne ujdurme bio homogenizacija glasačkog tijela, u ovom slučaju muslimansko- bošnjačkog, pri čemu su svi kritičari sebe postavili kao zaštitnike bošnjačkih nacionalnih i vjerskih interesa, sa jasnim ciljem da to glasačko tijelo osiguraju za naredne predsjedničke izbore”, smatra naš sagovornik.

Dizanje medijske prašine radikalizuje društvo

Samim tim, ocjenjuje Grubač, oni su ti koji su, dizanjem medijske prašine, radikalizovali društvo u Crnoj Gori.

“Oni su ti koji žele da potenciraju razne sukobe naroda i religija u Crnoj Gori, jer je jasno da kritikovati pjesmu koja je stara 140 godina, i koja govori o oslobođenju Crne Gore nema nikakvog smisla niti logike”, ističe Vojin Grubač za Sputnjik.

On konstatuje da se reis Islamske zajednice Rifat Fejzić oštro reagovao i obrušio se na pjesmu, kao i na gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića, što je, kako kaže, razumljivo, jer reis nikada nije prežalio pad sa vlasti Mila Đukanovića.
“Na drugoj strani, mi znamo da je Fejzićevo mišljenje o Otomanskoj imperiji bilo pozitivno, jer on smatra da je Otomanska imperija bila izvanredna”, kaže Grubač i podsjeća da je agencija Anadolija 2. oktobra 2019. godine prenijela Fejzićevo mišljenje sa nekog panela u Turskoj da je Balkan uživao u miru za vrijeme Osmanija i da su Osmanlije uvele demokratiju na naše prostore kojima su vladali.
“Fejzić je tada saopštio da su prije Osmanlija na Balkanu vladali haos i ratovi, a kada su Osmanlije stigle na Balkan stiglo je i olakšanje i da se živjelo u miru. Njegov pogled na Otomansku imperiju je jasan, tako da on sve one koji su se borili protiv Otomanske imperije računa za naprijtelej države koju on iskreno voli. Tako da je ta pozicija vrlo jasna. Ali ta priča o ljepoti Otomanske imperije ne može proći u Crnoj Gori, ali ni u Hrvatskoj, Grčkoj, Rumuniji, jer svi ti narodi znaju kakva je bila to imperija. Ovakva medijska hajka će trajati sve dok Đukanović ne napusti vlast, jer kada se to desi, ona će splasnuti, i svi će shvatiti da se desio njihov medijski i politički kraj”, poručuje Grubač za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala