- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Jak duh i čvrsta vera: U bogojavljenskom kupanju u Rusiji učestvovali i Srbi /foto, video/

© Sputnik / Nikolina TeslaU bogojavljenskom kupanju u Rusiji učestvovali i Srbi
U bogojavljenskom kupanju u Rusiji učestvovali i Srbi - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležili su tradicionalno pravoslavni vernici u Rusiji kupanjem u ledeno hladnoj vodi – u otvorima u obliku krsta u ledu na rekama i jezerima.
Ove godine, osim Rusa, u Bogojavljenjskom kupanju u Moskvi učestvovali su i Srbi.

Liturgija, veliko osveštavanje vode i bogojavljensko kupanje

Kako kaže za Sputnjik Ruskinja Albina Rotavčikova, Bogojavljenje je za Ruse pravi praznik.
„U svim pravoslavnim crkvama i hramovima održava se liturgija. Posle nje, sveštenik vrši veliko osveštavanje vode. Međutim, osveštavanje vode se vrši i na dan pred Bogojavljenje – „Sočeljnik“. Što se tiče osveštane vode, ona se smatra svetom. Uzima se svako jutro na prazan stomak uz molitvu. I ne gubi svoja svojstva tokom cele godine“, objašnjava sagovornica Sputnjika.
Osim osveštavanja vode u crkvi, prema rečima Irine Isajeve, sveštenici isti obred vrše u otvorima u ledu u obliku krsta na rekama i jezerima širom Rusije. Ove rupe su nazvane “jordani” u znak sećanja na reku u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista.
„Kupanje u osveštanoj vodi je obavezno. To smatraju i oni koji idu u crkvu i koji ne idu. Učestvovanje u bogojavljenskom kupanju po hladnom vremenu i nije toliko strašno. Glavna stvar od svega je – imati veliku želju za tim. Ovo nije pravilo koje je ustanovila crkva, nego tradicija. Tokom kupanja, svi vernici treba da tri puta zarone u osveštanu vodu i da se prekrste. Veruje se da voda 18. i 19. ima lekovita svojstva“, konstatuje naša sagovornica.

Sila duha, junaštvo i čvrsta pravoslavna vera

Prema rečima Srbina koji živi u Moskvi Gleba Markovića-Todorića, tokom kupanja u bogojavljenskoj vodi čovek doživljava ponovno rađanje.
„Čovek tada prolazi „malo vaskrsenje“. U vodi ostaje sve ono što ne treba da se nalazi u njemu. Zatim ponovo izranja kao probuđena, svesna i nova osoba. Osim toga, narodno verovanje u Rusiji je da se pri potapanju u osveštanoj vodi čoveku opraštaju grehovi. I ljudi čine ovaj podvig iz želje da se poprave i budu bolji“, objašnjava Gleb.
Za samog Gleba, Bogojavljensko kupanje predstavlja projavljivanje sile duha i čvrste pravoslavne vere.
„Ovim kupanjem pokazujemo da smo Hristovi vojnici koji mogu da izdrže hladnoću. Učestvovanje u bogojavljenskom kupanju znači junaštvo, predavanje i sabornost. Ovo je jedna lepa tradicija. U Srbiji se, na primer, pliva za Časni krst. Međutim, u Rusiji se vernici tri puta potapaju u vodu. Ovo je njihov običaj. I kada ti učestvuješ u tome, jednim delom postaješ njihov brat. I to je znak jednog dubljeg prijateljstva“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Treba napomenuti da se na svim mestima koja su određena za bogojavljensko kupanje prisutni spasioci, lekari i policija.
Pravoslavni sveštenik vrši obred vodoosvećenja povodom praznika Krštenja Gospodnjeg u fontani sa neprekidnim dovodom vode iz Jeniseja. - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
MULTIMEDIJA
Bog se javi: Bogojavljensko kupanje širom Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala