- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Igra lava i vatromet: Kako će u Srbiji biti proslavljena Kineska Nova godina

© Sputnik / Lola ĐorđevićVatromet na Savskoj promenadi povodom Kineske nove godine
Vatromet na Savskoj promenadi povodom Kineske nove godine - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Vlada Srbije, kineska ambasada u Beogradu i Institut za pojas i put, u saradnji sa gradovima Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu Kineske Nove godine u Republici Srbiji od 21. do 26. januara.
Centralna proslava Kineske Nove godine, uz spektakularni vatromet, biće organizovana u subotu, 21. januara u 17 časova u Beogradu, na velikom šetalištu na Kalemegdanu u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srbije, ambasade Kine i Grada Beograda.
Učesnici proslave na Kalemegdanu oživeće tradicionalni ples Igra lava, koji će povesti okupljene kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike, gde će biti održan Festival ukusa Pojasa i puta koji ima humanitarni karakter, saopštila je Vlada Srbije.
Proslava u Beogradu biće nastavljena i u nedelju, 22. januara, od 12 do 18 časova.
Osim Beograda, Kineska Nova godina biće obeležena i u Boru (23. januara), Novom Sadu (24. januara), Smederevu (25. januara) i Nišu (26. januara), svuda sa početkom u 17 časova gde će do 21 čas građani moći da uzmu učešće u humanitarnoj akciji i probaju specijalitete nekoliko zemalja Pojasa i puta, ali i da uživaju u Igri lava, nastupu borilačkih veština i performansu Cuđua (drevni kineski fudbal).
Svi sadržaji i pripremljeni program oslikaće prijateljstvo naroda Kine i Srbije u tradicionalnom obeležavanju Kineske Nove godine, ali pored toga, svim posetiocima biće približena ideja i sveobuhvatni pristup velikoj inicijativi Pojas i put, predstavljanjem podataka i činjenica o realizaciji inicijative.
Vlada Republike Srbije pozvala je sve građane da dođu na obeležavanje lunarne nove godine, zabave se, nauče nešto novo i upoznaju sa kineskom tradicijom.
Pored toga, u prostorima u kojima će biti održane zvanične proslave biće postavljeni paviljoni gde će umetnici koji se bave ručnim radovima pokazati svoje veštine i umeće.
Ovaj humanitarni karavan ukusa i darova prijateljstva, poput malog trga iz bajke, na kome će biti hrana i drugi proizvodi, gosti će za 200 dinara, koji će ići u dobrotvorne svrhe, dobiti jedan obrok i bezalkoholno piće iz neke od kuhinja zemalja članica inicijative Pojas i put, a za isti iznos i da se oprobaju u humanitarnom kvizu znanja za koji su pripremljene i nagrade.
Ujedno svi koji učestvuju u kvizu znanja moći će da učestvuju i u nagradnom konkursu koji će zajednički pripremiti Institut za pojas i put i Kineski kulturni centar, a glavne nagrade biće dva puta po dve povratne avio-karte na direktnim letovima za Kinu.
Sav prikupljeni prihod na Karavanu prijateljstva na Pojasu i putu će biti usmeren u humanitarne svrhe, i to u Beogradu – Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, u Novom Sadu – Crvenom krstu, u Smederevu – Crvenom krstu - narodnoj kuhinji, u Nišu – Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“ Niš i u Boru – Opštoj bolnici Bor, dečjem odeljenju, a hrana koja preostane će biti donirana Banci hrane, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala