- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Alarmantna situacija u Novom Pazaru: Mehanizacija i ekipe na terenu, pomaže i vojska

Pratite nas
Kiša, koja ne prestaje da pada, dovela je do porasta vodostaja novopazarskih reka i izlivanja Raške te je uvedena vanredna odbrana na rekama Raška i Jošanica na teritoriji Grada Novog Pazara.
Zbog obilnih kišnih padavina situacija u Novom Pazaru je alarmantna, u pojedinim delovima grada došlo je do izlivanja reke Raške, Jošanice i Trnavice iz rečnih korita, a Gradski štab za vanredne situacije i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su u stalnoj koordinaciji. Kako javljaju iz kabineta Gradskog štaba za vanredne situacije, raspoloživa mehanizacija je na terenu i brojne ekipe čine sve da pomognu u zaštiti od elementarne nepogode. Uz sve pomenuto, angažovano je i dodatno ljudstvo u cilju sprečavanja plavljenja područja, zaštite stanovništva i njihove imovine.
Raška se izlila na nekoloko lokacija u naseljima Selakovac, Lug i kod restorana Saz, rekao je rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak, a Ibar je još uvek u granicama redovne odbrane kod varoši Raške.
Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, obilazi teren sa članovima Gradskog štaba za vanredne situacije i za Sputnjik govori kako je sve što je u ljudskoj moću učinjeno u cilju saniranja situacije.
Trenutna situacija je da u rekama Jošanici i Trnavici smanjuje vodostaj, dok je Raška još uvek u porastu. Ekipe javnih komunalnih preduzeća i privatni subjekti su na terenu i gledaju da spreče što veću štetu.
Biševac napominje i da je na prevenciji ovakvih situacija učinjeno sve što je potrebno, ali da se čitavo područje suočava sa vanredno velikim padavinama.
Za ova dva naredna dana su najavljene padavine tako da ćemo pratiti situciju. Lakše je sad jer ima više ekipa na reci Raški. Tu su pored vojske i javna komunalna preduzeća, štab za vanredne situacije, vatrogasna služba i privredni subjekti koji se angažuju prilikom vremenskih nepogoda, a uključili su se i građani, rekao je Biševac za Sputnjik.

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

„Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije, na teritoriji Novog Pazara proglašena je vanredna situacija. Štab apeluje na građane da izbegavaju kretanje i zadržavanje u blizini reka i drugih vodotokova, kao i da ne prelaze preko improvizovanih mostova. Obaveštavaju se učenici srednjih škola na teritoriji Novog Pazara, koji žive u ugroženim područjima , da se oslobađaju obaveze dolaska na nastavu u toku druge smene“, stoji u saopštenju za medije Gradskog štaba za vanredne situacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala