Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na Jarinju i Brnjaku tzv. kosovska policija preti Srbima da ne mogu da voze automobile sa KM tablicama

© AP Photo / Marjan VuceticBlokada na Jarinju
Blokada na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Pojedini Srbi iz opština na severu Kosova i Metohije imali su prethodnih dana probleme prilikom prelaska automobilima na Brnjaku i Jarinju, jer ih je tzv. kosovska policija zaustavljala i opominjala da nemaju pravo da koriste svoja vozila pošto su produžili registraciju nakon 5. decembra prošle godine.
Nekoliko Srba iz Zubinog Potoka i Leposavića javilo se u prethodna dva dana redakciji Kosovo onlajn sa ovom informacijom. Kažu da su potpuno zbunjeni jer ovakvo postupanje tzv. kosovske policije odstupa od dogovora koji je postignut krajem novembra u Briselu.
Da podsetimo, tada je posle višemesečne napetosti, rokova i pretnji Prištine da će krenuti da novčano kažnjava Srbe koji nisu preregistrovali automobile na "RKS tablice", uz posredovanje Vašingtona i EU, dogovoreno da kosovske vlasti obustave do daljeg radnje u vezi sa preregistracijom vozila, a da će Beograd prestati da izdaje nove registarske tablice sa imenima gradova na KiM.
Prema tom dogovoru, produženje važenja registracija za stare tablice ne bi smelo da bude sporno, ali ovih dana se, prema rečima Srba, na Brnjaku i Jarinju dešava suprotno.
Stanovnica Zubinog Potoka A. S. juče je na prelazu Brnjak ispričala je da su joj pripadnici tzv. kosovske policije pored saobraćajne dozvole i lične karte zatražili polisu osiguranja, a nakon pregleda dokumentacije rekli da na Kosovu više ne može da vozi automobil jer njene KM tablice više ne važe.
Ova žena ističe da je produžila registraciju za svoj automobil "dačia sandero" 12. decembra, i da do sada nije imala problema. A. S. dodaje da je policajac sa kosovske strane na Brnjaku bio prilično drzak i da joj je ljutito kazao da njena tablica više ne važi i da neće moći da se vrati na Kosovo sledeći put kad bude putovala.
Na prelazu Brnjak, kako kaže, primetila je da je istovremeno s njom još jedno vozilo sa KM tablicama bilo zaustavljeno, zadržano i da je vozač prošao sa istim upozorenjem.
Nekoliko tanovnika Leposavića portalu je prijavilo da su isti problem imali na prelazu Jarinje.
Tzv. kosovska policija nije odgovorila na pozive i mejlove portala Kosovo onlajn u vezi sa ovom temom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala