- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Srbija očekuje pet „ubica tenkova“ sa Kipra, pregovori u završnoj fazi

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski borbeni helikopter Mi-35 tokom specijalne vojne operacije
Višenamenski borbeni helikopter Mi-35 tokom specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Srbija je na korak do konačnog dogovora sa Kiprom o nabavci desantno-jurišnog helikoptera ruske proizvodnje Mi-35.
Pregovara se o pet letelica koje u svom ratnom vazduhoplovstvu poseduje kiparska armija, pišu „Novosti“ pozivajući se na nezvanična saznanja. Prvi vazduhoplovi mogli bi da stignu već ove godine. Flota letećih „ubica tenkova“ u Vojsci Srbije posle ove isporuke brojiće ukupno devet helikoptera.
Pregovori sa Kiprom o ovom poslu traju od 2021. godine, a kupoprodaja helikoptera bila je među temama i tokom posete kiparskog ministra odbrane Beogradu, početkom decembra prošle godine.
Nikozija je „oglasila“ na prodaju 11 ovih letelica, a Beograd je zainteresovan za preuzimanje pet, i to u širem aranžmanu koji bi uključivao dvosmernu razmenu vojne tehnike. Kipar je od Srbije već kupio 24 haubice „nora“ i osam lakih oklopnih vozila „miloš“, a zainteresovani su i za sredstva srpske raketne artiljerije, poput „tamnave“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićHelikopter Mi-35 nazvan "ubica tenkova"
Helikopter Mi-35M - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Helikopter Mi-35 nazvan "ubica tenkova"
U vrhu Vojske Srbije nestrpljivo iščekuju finale pregovora.
„Nabavkom kiparskih letelica Mi-35, dobili bismo snažnu borbenu helikoptersku eksadrilu. To je posebno značajno kao podrška snagama na zemlji. Reč je o dobro oklopljenom i moćno naoružanom vazduhoplovu, koji respektuju i najveće svetske sile“, navode u Vojsci Srbije.
Helikopter Mi-35, međutim, samo je jedno od pojačanja za srpsko Ratno vazduhoplovstvo koje se očekuje tokom ove godine. Komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković kaže da je agenda nabavki planiranih za 2023. dobro popunjena.
„Očekuje nas nastavak opremanja transportnim vazduhoplovima, višenamneskim helikopterima, bespilotnim letelicama, raketnim sistemima i radarskim sredstvima. Takođe, modernizacija aviona „mig 29“ i radara P-12 i P-18 je u završnoj fazi. Da bismo potpuno zaokružili sistem PVO ušli smo i u proces opremanja radarsko-računarskim sredstvima vazdušnog osmatranja i javljanja“, kaže Žarković.
Ovu godinu sigurno će obeležiti nastavak saradnje sa koncernom „Erbas“, sa kojim je dogovorena kupovina transpornog aviona „kaza“i čak 10 višenamenskih helikoptera H145M. Prve letelice za Vojsku Srbiju već su kompletirane u fabrici u Nemačkoj. Biće isporučene do proleća, a do početka sledeće godine Ratno vazduhoplovstvo imaće na raspolaganju punu eskadrilu ovih letelica.
Najvažniji dugoročni „otvoreni“ projekat srpskog Ratnog vazduhoplovstva su pregovori sa francuskom firmom „Daso“ o nabavci lovačkih aviona „rafal“.
Prema pisanju francuskih medija, o ovom poslu je postignuta načelna saglasnost obe strane, ali ne i dogovor o ceni i dinamici isporuke. Ugovor o kupovini aviona mogao bi biti zaključen ove godine, a vojska prvim letelicama može da se nada najranije 2028. ili 2029. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala