- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

SPC: Ne širiti smutnju promocijom joge

CC0 / Pixabay / Ateizam ili teizam
Ateizam ili teizam - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da se, kada je reč o aktuelnim promocijama kultova dalekoistočnog porekla, u koje spada i joga, "unosi smutnja u verni narod".
SPC je u saopštenju navela da se u afirmaciju joge uključio i jedan srpski pravoslavni episkop.
Crkva je ukazala na činjenicu da se bitne informacije o jogi dobijaju već na prvoj godini osnovnih studija bogoslovskih nauka u okviru predmeta Istorija religije.
"Nijedan svršeni student ili čak doktor bogoslovskih nauka ne može osnovano tvrditi da nema nikakva saznanja o jogi", ističe se u saopštenju.
Stoga, SPC je radi "zaštite naroda od sablazni i skretanja pažnje na pogrešna učenja koja se sve češće pojavljuju u vezi sa ovom temom", skrenula pažnju na neke činjenice.
Stereotip je kako je joga najsavršeniji sistem fizičkih vežbi, koji je neko vreme vladao u zapadnoj javnosti, navodi SPC precizirajući da je taj sistem vežbi "prvi put ozbiljnije doveden u pitanje pre jedne decenije posle objave članka Vilijama Brouda pod nazivom ’Kako joga može upropastiti vaše telo’ („How Yoga Can Wreck Your Body”) u Njujork tajmsu".
"Uz sve dužno poštovanje prema pripadnicima svih svetskih religija i filosofija, kao pravoslavni hrišćani dužni smo da odgovorimo na svaku pojavu religijskog sinkretizma, koji je potpuno stran našem biću", navodi se u saopštenju.
Navodi se da u tom smislu nema potrebe dodatno se osvrtati i na temu meditativnih tehnika joge, koje su "dijametralno suprotne po svom temelju, metodu, ciljevima i rezultatima u poređenju sa pravoslavnom isihastičkom tradicijom".
"Ne može se pronaći nijedan pravoslavni isihasta u dosadašnjoj istoriji Crkve koji je podržao jogu – naprotiv, blagodatni sveti starci-podvižnici našeg vremena, kakvi su Sveti Pajsije i Sveti Porfirije, jasno i nedvosmisleno su govorili protiv prakse joge u bilo kom obliku, ne razdvajajući u njoj telesne vežbe i duhovnu komponentu", kaže SPC.
U saopštenju se zaključuje da uzevši sve u obzir neophodno da se "naši pastiri, teolozi i doktori bogoslovskih nauka podsete makar elementarnih znanja o ovoj oblasti kako makar od njih ne bi dolazila smutnja u verni narod".
Nedavno je o jogi putem Instagrama govorio episkop dizeldorfski i nemački Grigorije, koji je istakao da o tome ne zna ništa a da je jedino što zna i o čemu se "raspitao kod lekara i fizioterapeuta, to da joga nudi neke vežbe koje su vrlo korisne za ljudsko telo".
Dodao je da je o jogi slušao i od ljudi koji su se njome bavili fizičkom nivou, a ne na duhovnom, koji su mu rekli "da se može čovek tu naučiti strpljenju, jer te vežbe iziskuju dugotrojan trud, strpljenje i rad."
SPC objašnjava da je Sinod Atinske arhiepiskopije eksplicitno naveo da je „joga fundamentalno učenje religije hinduizma, da kao takva ima različite škole, grane, pravce i stremljenja, te da nije jedna od vrsti fitnesa“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala