- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin sa veteranima: Probijanje blokade Lenjingrada događaj za čitavu zemlju

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPutin polaže sveće na spomenik oslobodiocima Lenjingrada
Putin polaže sveće na spomenik oslobodiocima Lenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa veteranima Drugog svetskog rata povodom 80. godišnjice probijanja blokade Lenjingrada.
Putin je poručio da istorijsko sećanje mora da se očuva upravo zbog toga da se nikada više ne bi ponovile tragedije koje je preživeo ruski narod tokom Drugog svetskog rata.

"Postoji i praktični smisao toga - da možemo na vreme da reagujemo na pretnje prema našoj zemlji", poručio je ruski predsednik.

Putin je apelovao da se i budućim pokolenjima prenosi znanje o Drugom svetskom ratu, a posebno o podvizima branilaca Lenjingrada pod opsadom kako bi to zauvek ostalo u sećanju naroda.
Ukazao je da današnji datum ima veliki značaj za sve građane Rusije.
„Ne samo za građane Lenjingrada, ne samo za grad. To je događaj ne samo za heroje branioce i građane Lenjingrada već za čitavu državu. Veliki, istorijski događaj“, rekao je on.
U opsadi Lenjingrada učestvovali su i vršili zločine predstavnici mnogih evropskih zemalja, rekao je Putin podsećajući na multinacionalnost okupatorskih snaga koje su se borile protiv Rusije, kako 1812. tako i 1941-1945. godine.
„Zbog određene tolerancije i da ne bismo kvarili odnose sa mnogim zemljama, nikada ranije o tome nismo govorili. Ali to nije bilo samo u Lenjingradu, na Lenjingradskom frontu – bilo je svuda“, rekao je ruski lider.

Pitanje genocida

Pitanje priznavanja genocida nad civilnim stanovništvom Sovjetskog Saveza je veoma važno jer tokom Nirnberškog procesa nije bilo moguće predočiti i razmotriti sve dokaze o tome, istakao je Putin.
Zahvalio je veteranima iz vremena blokade Lenjingrada što su izdržali tako velika iskušenja i nisu se predali, već su se međusobno podržavali, podržavali grad i zemlju.
Blokada Lenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
RUSIJA
Lenjingrad zbrisati sa lica zemlje, Moskvu - uništiti: Kako su propali Hitlerovi planovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala