- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Preskakanje obroka štetnije je po zdravlje nego što se mislilo - šta je najopasnije?

CC0 / Pixabay / Ishrana
Ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nasTelegramOdyssey
Preskakanje jednog od tri standardna dnevna obroka može da ima ozbiljne zdravstvene posledice, pokazala je nova studija.
Istraživanje u kojemu je učestvovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazalo je da je samo jedan obrok dnevno generalno povezan s većim mortalitetom, prenosi portal „Sajens alert“.
Preskakanje doručka povezano je s većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere s većim mortalitetom od svih uzroka. Problem je uočen i kada su posredi sva tri obroka, ako su preblizu jedan drugom. Razmak od četiri do pet sati među obrocima takođe nosi veći rizik od smrti od svih uzroka.
„Naše istraživanje je otkrilo kako je verovatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno pre umreti od onih koje jedu više puta dnevno“, rekao je Jangbo San, epidemiolog sa Univerziteta Tenesi.
Veza je ostala čak i nakon što su naučnici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila poput konzumacije alkohola, pušenja, nivoa fizičke aktivnosti ili kvaliteta ishrane.
„Zatopreporučujemo konzumaciju najmanje dva ili tri obroka dnevno“, rekao je San.
CC0 / Pixabay / Umerenost u ishrani, kao i svemu ostalom u životu pravi je izbor za zdrav život
Ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Umerenost u ishrani, kao i svemu ostalom u životu pravi je izbor za zdrav život
Studija nije imala dovoljan obuhvat da bi se utvrdila uzročno-posledična veza između preskakanja obroka i prerane smrti, ali je i veza dovoljna za dalje istraživanje, napominju autori.
Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utiču na prehrambene navike i mortalitet.
„Naši rezultati se zasnivaju na analizi javnih podataka i ne impliciraju kauzalnost“, rekao je Vei Bao, epidemiolog sa Univerziteta Ajova. „Bez obzira na to, ono što smo otkrili ima metaboličkog smisla“, dodao je on.
„Metabolički smisao“odnosi se na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednom od njih u organizam unese previše energije. To može da prouzrokuje neravnotežu u načinu na koji telo regulišeglukozu i posledično naruši metabolički sistem. Otprilike 30 odsto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno.
Za to, naravno, postoje brojni razlozi - od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namernog gubljenja kilograma, ali naučni tim koji je sproveo studiju nada se da će ona podstaći dalje analize važnosti konzumiranja redovnih obroka.
Studija je objavljena u časopisu „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala