- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminuo slikar i književnik Miro Glavurtić

© Sputnik / Valentina BulatovićSlikar i književnik Miro Glavurtić
Slikar i književnik Miro Glavurtić - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Slikar, pesnik, izdavač i književnik Miro Glavurtić preminuo je u 91. godini u Pobrđu kod Kotora.
Uz Leonida Šejku, bio osnivač, glavni teoretičar i kum čuvene Umetničke grupe „Medijala“, čiji je, po Glavurtiću, estetski stav bio zasnovan na distanci od nihilističke umetnosti i težnji ka tradiciji, ka integralnom čoveku i novoj renesansi kojom bi se objedinile suprotnosti.
Slikarstvo je samostalno izučavao, a prvenstveno se bavio crtežom i grafikom.
Prvi put se likovno predstavio na prvoj izložbi „Medijale“ – Medijalna istraživanja, priređenoj 1958, da bi potom bio učesnik svih izložbi te umetničke grupe.
Bio je učesnik i izložbe Jugoslovensko slikarstvo VI decenije priređene u Beogradu.
Samostalno je izlagao od 1964. Priredio je 15 izložbi, predstavljajući se delima u Beogradu, Valjevu, Zagrebu, Kotoru, Podgorici, Novom Sadu, Minhenu, Strombergu, Ženevi i izložbom u avionu „DC-10“ na letu Beograd - Njujork.
Objavio je i više knjiga: „Glad“, „Zvekir“, „Romski car“ roman „Psine“, kao i više studija demonologije „Satana“ i „Pakao“, a pokrenuo je više časopisa, prenele su podgoričke „Vijesti“.
Glavurtić je svojevremeno govorio za Sputnjik kada je boravio u Beogradu, gde se, pored ostalog, susreo s izdavačima koji su nameravali da objave nova izdanja njegovih knjiga „Satana“ i „Pakao“, u kojima razotkriva mračne sile koje odvajkada kroje tok svetske istorije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala