Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti brutalno krši sporazum o registarskim oznakama

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova i Metohije time što od jutros „njegovi policajci ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa „KM“ oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak“.
„Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na KiM“, naveo je Petković.
On je rekao da Srbija očekuje od Evropske unije, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine. Prema Petkovićevim rečima, Kurtijevi policajci zadržavaju pojedina vozila na administrativnim prelazima, dok su vozaču saniteta zapretili da sledeći put neće moći da uđe na prostor pokrajine i prevozi bolesnike u vozilu sa KM tablicama.
Sporazumom o tablicama predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi, podseća se u saopštenju. Takođe, kako se navodi, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka.
„Međutim, jutros je Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu KiM“, naveo je Petković.
Kurti, kako kaže Petković, „po običaju tajming nije slučajno odabrao i svoje mere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje, kao što je tokom samita u Berlinu smenjivao Nenada Đurića i gazio Briselski sporazum“.
„Svoje akcije počinje na Krstovdan, što dodatno govori o Kurtijevim namerama da provocira Srbe“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM.
Petković podseća da je prošlogodišnju krizu izazvao Kurti odlukom da „nasilno i bez ikakvog pravnog osnova ukida KM registarske oznake i Srbima izriče opomene i naplaćuje nekakve kazne, a od jutros ponovo je posegao za svojim nasilnim protivpravnim i jednostranim merama direktno protiv srpskog naroda“.
„Više je nego očigledno da je jedini izazivač kriza i svih nevolja na KiM Aljbin Kurti“, zaključio je Petković.

Srpska lista:EU da spreči Kurtija da krši sporazum o registarskim oznakama

Srpska lista pozvala je danas međunarodne predstavnike, a pre svega Evropsku uniju, da najhitnije spreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da "krši sporazum o registarskim oznakama i time onemoguće dalju eskalaciju na terenu".
"Dok međunarodni predstavnici ćute, diktatorski režim Aljbina Kurtija nastavlja sa torturom, maltretiranjem Srba i kršenjem potpisanih sporazuma", saopštila je Srpska lista.
Lista navodi da su međunarodni predstavnici, EU i njihovi predstavnici odgovorni za sprovođenje sporazuma o registarskim oznakama, koji su srpskom narodu garantovali da će se potpisano poštovati.
Kako je saopštila Srpska lista, danas je na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, protivno sporazumu iz novembra prošle godine Kurtijeva policija maltretirala naše građane i pretila zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju, pretila zabranom upotrebe motornih vozila sa KM registarskim tablicama, i direktno oduzela pravo na slobodu kretanja našim građanima.
"Mir je potreban svima na ovim prostorima osim Aljbinu Kurtiju koji je u svega par nedelja povukao sijaset poteza koje su dodatno uneli nemir među naše građane, počev od otimanja srpske imovine, prekopavanja lokalnih puteva, preko nastavka gradnje improvizovane baze specijalnih jedinica na Bistričkom mostu…", podseća Srpska lista.
Navodi se da EU kao garant sporazuma mora najhitnije da osudi kršenje sporazuma i stavi do znanja Kurtiju da mora poštovati potpisani sporazum.
"Srpski narod neće mirno gledati gaženje osnovnih ljudskih prava i kršenje sporazuma kojima se ta prava našeg naroda garantuju", dodaje se u saopštenju, preneo je Tanjug.
Blokada na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
SRBIJA
Novi incident na Jarinju, zadržan sanitet sa pacijentom, sve vraćaju zbog „isteka registracija“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala