- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Bugarska tajno isporučivala Ukrajini municiju i gorivo

© AP Photo / Nariman El-MoftyUkrajinski vojnici u tenku
Ukrajinski vojnici u tenku  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Bugarska je, suprotno zvaničnom stavu, pomoću inicijative tadašnjeg premijera Kirila Petkova prošlog proleća počela masovno da isporučuje Ukrajini municiju i dizel gorivo, piše nemački list „Velt“.
„Bugarska je bila poznata po svom stavu protiv isporuke oružja Ukrajini“, piše list.
Kako se navodi u članku Sofija je aktivno podržavala Kijev municijom i dizel gorivom u „odlučujućim mesecima“, a u to su direktno bili uključeni tadašnji premijer Petkov i ministar finansija Asen Vasilev.
Municija koja je počela ubrzano da se proizvodi u Bugarskoj nije stizala direktno u Ukrajinu, kako bi se izbegle optužbe za direktne isporuke, a njihov transport plaćali su London i Vašington. U jednoj fazi, kargo letovi sa municijom sletali su u Poljsku, na aerodrom Žešuv u blizini ukrajinske granice.

„Bugarska je povremeno pokrivala trećinu potreba (ukrajinskih jedinica)... Ali to još nije sve: Bugarska je neprimetno izvozila u Ukrajinu dizel gorivo, obezbeđujući tako do 40 odsto potreba tenkova i vozila.. u periodu između aprila i avgusta“, piše „Velt“ nakon razgovora sa bivšim bugarskim političkim rukovodstvom.

Prema pisanju lista, ova informacija je posebno zanimljiva, s obzirom na to da je Bugarska u to vreme proizvodila gorivo samo od nafte dobijene iz Rusije. Dizel se proizvodi u petrohemijskom kombinatu u Burgasu, koji je tada bio u vlasništvu i kojim je upravljao „Lukoil“.
Vojnu pomoć Bugarske je na zahtev „Velta“ potvrdio i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba. Takođe, ni sami Petkov i Vasilev nisu u intervjuu negirali ovu informaciju.
Sofija je do sada važila za jedinu članicu EU koja, osim Mađarske, ne isporučuje Ukrajini oružje i municiju. Krajem aprila prošle godine tadašnji premijer je posle posete Kijevu objavio samo da postoji spremnost zemlje da popravlja pokvarenu vojnu tehniku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala