- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čelična Srpkinja „disciplinovala“ i Nadala – počela kao student i ima neostvaren san

© AFP 2023 / WILLIAM WESTMarijana Veljović
Marijana Veljović - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Dve svađe Rafaela Nadala i Srpkinje Marijane Veljović obeležile su duel drugog kola Australijan opena, posle kog je prvi nosilac u Melburnu i drugi teniser sveta senzacionalno eliminisan. Prvi put još od 2015. godine i Vimbldona, Rafa je okončao učešće već u drugom kolu nekog od četiri Grend slema.
Povreda prepone definitivno je bila ključna za takav epilog, da padne pred Amerikancem Mekdonaldom, inače 65. teniserom sveta 6:4, 6:4, 7:5, ali i čelnična Srpkinja.
Marijana Veljković godinama uživa ogromno poverenje i autoritet u svetu tenisa. Sa njom nema prostora za bilo kakvu raspravu, ona sve argumentovano prezentuje, odradi i njena je poslednja.
Dobro se Marijana spremila za meč 2. kola u Melburnu, znala je s kim će imati posla i šta je čeka. A čekao ju je veliki šampion Rafael Nadal i njegovi čuveni rituali.
Neumorno tapkanje loptice, koje nervira njegove protivnike, iscrpljuje ih, kao i publiku, pa zatim izvlačenje šortsa iz zadnjice, pa nameštanje zulufa, odnosno prebacivanje kose iza uveta.
Sve to nadmašuje sat, odnosno vreme koje je predviđeno za pauzu između dva servisa. E, pravo zbog toga su čelična Srpkinja Marijana i veliki šampion 36-godišnji Rafael Nadal u dva navrata zaratili u sredu na Rod Lejver Areni.
Prve varnice sevnule su u prvom setu pri rezultatu 4:1 za Amerikanca, kada se Nadal požalio da nema previše vremena za svoj ritual i da zbog toga oseća pritisak.
Još žešća situacija, odnosno verbalna rasprava između Marijane i Rafe usledila je u drugom setu pri rezultatu 3:3.
„Uvek isto sa tobom. Večito sam u žurbi, čak i kada je sve normalno. Odem po peškir, okrenem se i vidim sat kako odbrojava, pet, četiri... Eno ga peškir je tamo, ne mogu da ga uzimam svaki put jer je u najdaljem uglu terena“, bio je besan ko ris Nadal.
Ipak, Marijana je ostala dosledna svojih upozorenja i nije dopustila prostor za manevar i „kupovinu vremena“ Špancu. Na kraju je pri rezultatu 5:3 u drugom setu za Amerikanca Mekdonalda Nadal bio primoran zbog povrede zadnje lože da zatraži lekarsku pomoć.
Nije pomoglo, počeo je sve slabije da se kreće, a epilog je poznat. Veliki šampion i vlasnik 22 Grend slem titule je prvi put posle devet godina već u drugom kolu završio učešće na nekom od četiri najveća turnira.
Marijana Veljović je Srpkinja rođena u Kraljevu 24. januara 1987. godine i imala je tu čast i privilegiju da prošle godine sudi finale Australijan opena u ženskoj konkurenciji kada su se sastale Ešli Barti i Danijel Kolins.
Prvo Grend slem finale upisala je u svoj CV upravo u Melburnu, takođe u ženskoj konkurenciji kada su se za trofej nadmetale Simona Halep i Karolina Voznijacki 2018. godine.
Iste godine delila je pravdu i u finalu Dejvis kupa između Francuske i Hrvatske.
Velika želja joj je da sudi i muško finale na Grend slemu, a sudeći po načinu na koji se nosi s pritiskom dok je u stolici, vrlo je moguće da će joj se to vrlo brzo i ostvariti.
Maksimalno profesionalna, surovo poštena, to je čelična Srpkinja Marijana Veljović.

Nisam planirala sve ovo, ali jednostavno se tako desilo. Počela sam kao student jer sam želela da zaradim dodatni džeparac. Inače sam igrala tenis, bilo mi je zanimljivo da naučim nešto novo o sportu koji volim, pa sam zato i otišla u školu za teniske sudije. Sve ono kasnije došlo je rekla bih kao plod truda i velikog zalaganja. Naravno, i sreća je bitan faktor u svemu. I dan-danas verujem da su mi se neke stvari dogodile zato što sam na pravom mestu u pravo vreme", rekla je u jednom od intervjua Marijana Veljović.

Samo neka tako nastavi, na pravom je putu... Doći će i to muško finale, možda već u Australiji, i možda već ove godine.
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
SPORT
Nadal ispao sa Australijan opena – ljutio se na Srpkinju, pa izgubio od 65. igrača sveta
Novak Đoković i Danil Medvedev na Australijan openu - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
SPORT
„Medvedev je imao sreće“ – samo da što kasnije vidi Đokovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala