- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad preko Ukrajine vodi proksi rat čiji je cilj konačno rešenje ruskog pitanja

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Zapad preko Ukrajine vodi proksi rat čiji je cilj – konačno rešenje ruskog pitanja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Kurs Vašingtona s ciljem diktata u međunarodnim odnosima znači sledeće: nama je dozvoljeno sve šta god poželimo i gde god poželimo, u bilo kom delu planete. Svi drugi, bez naše saglasnosti, ne smeju ništa da preduzimaju čak i u slučaju pretnje po bezbednost“, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.
Umesto da se traga za konsenzusom stvaraju se vojni blokovi, kao što je AUKUS, u okviru kojeg Japan ide putem militarizacije, istakao je ruski ministar.
U Indo-pacifičkom regionu Zapad se opredelio za formiranje bloka protiv Rusije i Kine, ocenio je Lavrov.
Prema njegovim rečima, očigledna konfrontaciona agenda EU i NATO objavljena je protiv čitavog sveta. Ta agenda stavlja Evropljane u potčinjeni položaj u odnosu na Alijansu kada je reč o geopolitičkom obuzdavanju Rusije i Kine, konstatovao je on.
Prema njegovim rečima, apoteoza tog potčinjavanja je potpisivanje 3. zajedničke deklaracije EU-NATO o saradnji 10. januara.
Lavrov je dodao da su demonizacija, ucene, sankcije, pretnje silom, kurs Zapada u pravcu uništenja tradicionalnih veza istorijskih partnera sredstva koje Amerika koristi protiv konkurenata.
"Sankcije koje su u suprotnosti sa zapadnim postulatima primenjuju se protiv Rusije, ali uskoro mogu biti primenjene protiv bilo koje države koje odbije da ispuni američke naredbe", istakao je Lavrov.
Zapad izvrće principe UN, istakao je Lavrov.
"Nije poštovan princip nemešanja u unutrašnje stvari, stotinu puta SAD su koristile svoje snage u inostranstvu najgrublje kršeći Povelju UN", istakao je on.
On je dodao da nisu iskrene Zapadne zemlje koje tvrde da ne ratuju sa Rusijom u Ukrajini, već da jednostavno pomažu Kijevu.
„Kada naši zapadni partneri poriču i peneći dokazuju da nisu u ratu sa Rusijom, da samo pomažu Ukrajini da se izbori sa ‘agresijom’, da povrati svoj teritorijalni integritet, one se pretvaraju. Količina podrške jasno pokazuje da je Zapad uložio mnogo u ovaj rat protiv Rusije“, naveo je Lavrov.
„Prilično je jasno o čemu se tu radi“, zaključio je ruski ministar.
Šef ruske diplomatije takođe je nazvao iskrenom i otvorenom izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da NATO vodi posrednički rat protiv Rusije u Ukrajini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala