- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: Nema govora o pregovorima sa Zelenskim

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Rusija je spremna da razmotri svaki ozbiljan predlog Zapada u vezi s pregovorima o Ukrajini, ali takvih predloga do sada nije bilo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Priče Zapada o spremnosti za normalizaciju situacije u Ukrajinu su đavolja posla, nikakvih ozbiljnih predlog za sada nema“, istakao je on na godišnjoj konferenciji za novinare.
Kako je rekao, kada je reč o perspektivama pregovora o tome se diskutovalo mnogo puta.
"Kada smo podržali molbu Ukrajine o pregovorima, nacrt normalizacije koji je predložila Ukrajina, Ukrajina se složila. Čitavo leto i početak jeseni predstavnici Zapada su govorili da je rano preći na pregovore, da je potrebno dati više oružja", ukazao je Lavrov.
Zelenski iznosi nekakve savim apsurdne inicijative, plan od 10 tačaka gde je nabacano sve moguće: od prehrambene i energetske, biološke bezbednosti, preko povlačenja ruskih snaga sa svih teritorija, rusko priznanje krivice, tribunal, osuda, istakao je Lavrov.
On je naglasio da nema govora o tome da se pregovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
"Ne može biti ni govora o pregovorima sa Zelenskim zbog toga što je on zakonodavno zabranio da se vode pregovori sa ruskom vladom", objasnio je ruski ministar.

O ciljevima specijalne vojne operacije

Na pitanje da li bi aktivnosti u sklopu specijalne vojne operacije mogle da budu okončane tokom ove godine, on je naglasio da ciljevi operacije nisu izmišljeni i da sa teritorije Ukrajine ne sme biti pretnje po Rusiju.
„Specijalna vojna operacija ima ciljeve koji nisu izmišljeni, već ciljevi koji su određeni osnovnim, legitimnim bezbednosnim interesima Rusije. I interesi njenog položaja u svetu, pre svega u našem neposrednom okruženju“, objasnio je ministar.
Lavrov je istakao da „ne sme biti diskriminacije, progona naših sunarodnika koji su voljom sudbine postali građani ukrajinske države, ali žele da sačuvaju svoj jezik, kulturu i tradiciju i žele da vaspitavaju svoju decu u tim tradicijama. Naglašavam, potpuno u skladu sa ustavom Ukrajine“, dodao je ministar.
Lavrov je dodao i da smatra da se lepe reči kijevskog režima o ravnopravnosti među ljudima izgovaraju za potrebe Zapada, a da Rusija ne može da odustane od ciljeva specijalne vojne operacije.
„U septembru 2021. (ukrajinski predsednik Vladimir) Zelenski rekao je da na istoku zemlje žive osobe, a ne ljudi, i ako se neko od građana Ukrajine oseća Rusom, onda ‘za dobro svoje dece, on treba da se čisti iz Rusije’. To je rekao onaj isti čovek koji je sada izjavio da sanja da svi budu jednaki i da svako može da živi kako želi. Jasno je da se ove lepe reči izgovaraju za potrebe Zapada, ali da sve to snažno karakteriše aktuelni režim i jasno je zašto ne možemo da odustanemo od ciljeva, osnovnih ciljeva specijalne vojne operacije“, objasnio je Lavrov.
On je napomenuo da je iznenađen intervjuom Zelenskog, koji je tvrdio da „ako se Rusiji dozvoli da pobedi, onda će i druge velike zemlje odlučivati da i one to mogu“.
„A pošto ima dovoljno zemalja na različitim kontinentima, oni će zato ‘udaviti’ male zemlje i podeliti sve ostalo među sobom. A ja sam, rekao je Zelenski, za drugačiji scenario – kada će svi na planeti znati da, bez obzira gde žive, imaju ista prava i zaštićeni su kao i svaki čovek na svetu“, citirao je Lavrov ukrajinskog lidera i dodao da je iznenađen ovim intervjuom koji je objavljen u oktobru 2022. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala