- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istina se u Kijevu ne oprašta: Zašto je savetnik Zelenskog podneo ostavku

CC BY-SA 4.0 / Vikipedija / Aleksej Arestovič
Aleksej Arestovič - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič podneo je ostavku iz razloga što je Vrhovna rada na njega počela da vrši pritisak i preti pokretanjem krivičnog postupka zbog izjave da je za rušenje osmospratnice u Dnjepropetrovsku i pogibije civila odgovoran rad ukrajinskog sistema protivvazdušne odbrane.
Arestovič je ostavku objavio u utorak ujutro na svom Telegram kanalu, ističući da želi da pruži primer civilizovanog ponašanja, a krajem dana kabinet predsednika Ukrajine je njegov zahtev za ostavku prihvatio.

Pod pritiskom Vrhovne rade

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Vladimir Kornilov, ovakva odluka Arestoviča posledica je pritiska Vrhovne rade.
„Ukrajinska vlast je odavno želela da ukloni Arestoviča. On se više puta našao u centru skandala zbog provokativnih izjava. Osim toga, ulazio je i u otvorene sukobe sa različitim ličnostima radikalnog usmerenja. Međutim, bilo je jasno da će pre ili kasnije njegove izjave prevršiti svaku meru – vlast nije mogla da mu oprosti istinu o zgradi koja je srušena kao rezultat nesposobnosti ukrajinskih trupa zbog čega su izginuli civili“, objašnjava naš sagovornik.
Slično mišljenje deli i ruski politikolog Jurij Svetov. Prema njegovim rečima, Vrhovna rada je naterala Arestoviča da podnese ostavku.
„Ovaj čovek je dozvolio sebi da prizna činjenicu da su zgradu u Dnjepru zapravo uništili ukrajinski vojnici koji upravljaju sistemom protivvazdušne odbrane. I zbog toga on odlazi sa pozicije. Ukrajinska vlast ima zajedničku informativnu agendu koju svi moraju poštovati. Njihov zadatak je da lažu o stvarnom stanju stvari, izjavljuju o navodnim pobedama ukrajinske države tokom borbenih dejstava i neizbežnom porazu Rusije“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Igra svoju igru

Međutim, s druge strane, Svetov ne isključuje mogućnost da je Arestovič lukava osoba i da je namerno svojom izjavom izazvao skandal jer shvata da je ukrajinska država na putu da izgubi bitku.
„Možda je shvatio da je odmazda za Zelenskog i njegov tim neizbežna. I zbog toga i doneo odluku da se skloni. Nije isključeno da je dobro razmislio o samoj situaciji i mogućim posledicama“, smatra ekspert.
Činjenica je, kako kaže za Sputnjik vanredni profesor Katedre za političku teoriju na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) Kiril Koktiš, da je Arestovič izuzetno inteligentan.
„On je uvek shvatao kakva je u stvari situacija na Ukrajini. I čak se par njegovih poslednjih izjava mogu protumačiti kao proruske. Međutim, on nije ni na čijoj strani, nego igra igru samo za sebe. Njega najviše zanima vlastita sudbina, a cilj mu je da što duže ostane na političkoj sceni“, objašnjava naš sagovornik.
Na pitanje čime će se dalje baviti Arestovič, izvršni direktor medijske grupe „Rusija sevodnja“ Kiril Višinski ocenjuje da će Arestovič ostati na javnoj sceni.
„On će biti na čelu nekog, recimo, centra za analizu trenutne situacije. Ovde nije bitna njegova pozicija.Važno je da on ima publiku i da mu ogroman broj ljudi bespogovorno veruje“, kaže Višinski.
Podsetimo, Arestovič je 14. januara izjavio da je na osmospratnu stambenu zgradu u Dnjepropetrovsku pala raketa koju su ukrajinske snage PVO pokušale da obore. Kao rezultat toga, srušio se deo zgrade, pri čemu je poginulo najmanje 20 ljudi. Povređena su 73 stanara, a oko 40 lica se vodi kao nestalo.
Međutim, posle izvesnog vremena Arestovič je ipak odlučio da povuče svoju izjavu. „Dopustio sam sebi ozbiljnu grešku u programu uživo. Nebitno je iz kog razloga su to čuli gledaoci, ali ubuduće ću se opreznije odnositi prema informacijama koje iznosim. Iskreno se izvinjavam ranjenima i njihovim porodicama, građanima Dnjeptropetrovska koje je povredila moja preuranjena i pogrešna verzija uzroka udara“, napisao je na Telegramu.
Tu „grešku“ mu, međutim, vlasti nisu oprostile.
Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Istina ga koštala funkcije: Glavni propagandista Kijeva dao otkaz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala