- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Crni četvrtak“ u Francuskoj: Na ulice će izaći milioni ljudi

© AP Photo / Francois MoriČovek nosi zastavu Francuske na demonstracijama u Parizum arhivska fotografija
Čovek nosi zastavu Francuske na demonstracijama u Parizum arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Generalni štrajk najavljen za četvrtak u Francuskoj izazvaće brojne poremećaje, a sve sa ciljem da se zaustavi reforma penzionog sistema predsednika Emanuela Makrona, kojom bi granica za odlazak u penziju bila podignuta sa 62 na 64 godine.
Masovni marš protiv reforme, poznat kao „crni četvrtak“, organizovali su sindikati koji su udružili snage prvi put za 12 godina. Očekuje se da će štrajkovati tri četvrtine ukupnog broja učitelja, a zastoji će poremetiti prevoz i rad zdravstvenih službi. Štrajkove su najavili i vozači kamiona, dostavljači, radnici rafinerija i radnici u uslugama vazdušnog transporta. Očekuje se da će se velikoj akciji pridružiti i zaposleni u pozorištima i bankama.
Filipe Martinez, čelnik najvećeg sindikata CGT, rekao je da se nada da će protestovati i štrajkovati nekoliko miliona ljudi.

Većina Francuza smatra Makronovu reformu nepravednom

Makronova reforma jedna je od ključnih u njegovom drugom predsedničkom mandatu koji je počeo u maju. Obećao je reformu u svojoj izbornoj kampanji, na njoj insistira tvrdeći da su mere potrebne kako bi se zemlja spasila od deficita, a nada se da će je parlament usvojiti do 26. marta.
Uzastopni francuski predsednici pokušali su, ali nisu uspeli, da revidiraju penzioni sistem i podignu granicu za odlazak u penziju. Makron je od prvog pokušaja uvođenja odustao, početkom pandemije 2020, nakon štrajkova koji su trajali nedeljama.
Anketa javnog mnjenja koju je sprovela kompanija „Ifop“ za glavne francuske nedeljne novine „Le Journal du Dimanche“, pokazala je da je 68 odsto zemlje protiv drugog vladinog pokušaja da se revidira skupi penzioni sistem. Većina u Francuskoj smatra da je penziona reforma nužna, ali da je Makronova verzija nepravedna.
Olivije Duso, ministar rada, rekao je kako se nada da štrajkovi neće prouzrokovati blokadu cele zemlje. Klemon Bun, ministar saobraćaj, apelovao je međutim na ljude da rade od kuće.
„Biće to četvrtak sateškim poremećajima“,rekao je on.

Obustavljeni letovi

Očekuje se da će najviše biti pogođen železnički i gradski javni prevoz. Radnici u pariskom javnom prevozu RATP posebno su ljuti jer Makron reformom namerava da ukine shemu prevremenog penzionisanja koja je mnogima omogućila da odu u penziju u šestoj deceniji života. Letovi će biti obustavljeni zbog štrajkakontrolora leta.
Sindikalne vođe su rekle da će četvrtak biti „prvi dan mobilizacije“ u njihovoj borbi za zaustavljanje Makronove penzione reforme. Zahtevaju hitno povlačenje mera ocenjujući ih nepravednim i nepotrebnim, preneo je „Jutarnji list“.
Makronu je potrebna podrška poslanika konzervativne Republikanske stranke da bi osigurao većinu za svoju Renesansnu stranku i njene saveznike koji su izgubili apsolutnu većinu na izborima prošlog juna. U međuvremenu, opoziciona levica i krajnja desnica koriste priliku da smanje moć predsednika. Marin le Pen, koja je izgubila od Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora, nazvala je reformu brutalnom i nepravednom.
„Makron ima sadističku crtu, poput klinca koji muvama kida krila u trenutku kad su Francuzi u vrlo teškom razdoblju“, rekla je ona.
Žan-Luk Melanšon, čelnik levice, nazvao je Makrona „prijateljem bogatih“ koji se igra životima Francuza. Penziona reforma ponovo izaziva bes uglavnom ruralnog stanovništva koje se poistovećuje sa žutim prslucima, pokretom čiji su protesti dosad bili najveći test Makronove vladavine u prošlom mandatu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala