Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić preneo Piču koja su ključna pitanja za Srbiju /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i upoznao ga sa pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u regionu, posebno na Kosovu i Metohiji.
"Naglasio sam da Srbija, kao i uvek do sada, ostaje iskreno posvećena očuvanju mira u regionu, o čemu svedoče i brojne inicijative regionalnog povezivanja čiji je pokretač upravo naša zemlja", napisao je Vučić na društvenim mrežama.
On je naglasio da za Srbiju ostaje ključno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao preuzete i prihvaćene obaveze Prištine u skladu sa međunarodnim sporazumima, kao i bezbednost srpskog življa na Kosovu i Metohiji, za šta očekuje punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.
Vučić je naveo da je u razgovoru sa Pičom ukazao na sve veći broj incidenata i jednostranih poteza Prištine koji suštinski ugrožavaju bezbednost i opstanak Srba i nealbanaca na KiM.
On je istakao da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja, u kojem ključnu tačku predstavlja bezbednost Srba na KiM. Takođe je ukazao na neophodnost poštovanja i primene ranije potpisanih sporazuma.
Vučić je naglasio i da Srbija visoko ceni važnu ulogu Kfora u očuvanju mira, stabilnosti i zaštite Srba na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.
Pič je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava proces dijaloga koji se vodi uz posredstvo Evropske unije.
Ovom prilikom sagovornici su istakli važnost prisustva Kfora kao garanta bezbednosti.
Čestitavši secijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova, predsednik Vučić je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na podršci i finansijskoj pomoći koju pruža Srbiji, posebno u oblastima kao što su obrazovanje, otvoreni podaci i digitalizacija.
Pored toga, Vučić i Pič su razmenili mišljenja o bilateralnoj saradnji i ideje za njeno unapređenje, posebno u oblasti odbrane, energetike i nauke.
Pič se sastao i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala