- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta podrazumeva „korejski scenario“ koji Kijev pokušava da podmetne

© AP Photo / Eugene HoshikoČovek u Tokiju prolazi pored javnog monitora na kom se prikazuju vesti o probnom ispaljivanju interkontinentalne balističke rekate Severne Koreje
Čovek u Tokiju prolazi pored javnog monitora na kom se prikazuju vesti o probnom ispaljivanju interkontinentalne balističke rekate Severne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov nedavno je izjavio da rusko rukovodstvo, navodno, može da ponudi Ukrajini „korejski scenario“ za okončanje sukoba. Ruski ekspert Denis Denisov smatra da ovakve izjave služe kijevskim zvaničnicima isključivo za skretanje pažnje na sebe i ništa više od toga.
On dodaje da smo odavno, i od pre početka ruske specijalne vojne operacije, naviknuti na to da predstavnici kijevskih vlasti šokiraju javnost potpuno čudnim, često neverovatnim idejama koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću.
Kremlj je kategorički odbacio tvrdnje Kijeva da je Moskva u kontaktu sa evropskim političarima nudila moguće primirje između Rusije Federacije i Ukrajine po principu „korejske verzije“ 38. paralele.
Portaparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da „to nije tačno“ i da o tome niko ne govori. To je samo još jedna patka, podvukao je on.

Šta je zapravo „korejski scenario“

Trogodišnji rat između Severne i Južne Koreje, s početka pedesetih godina prošlog veka, formalno nije završen, pošto je okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Demilitarizovana zona se prostire duž 38. paralele, koja zapravo nekadašnju Koreju deli na dve države – Severnu i Južnu.
Eksperti napominju da je korejsko primirje samo zaustavilo rat, ali nije rešilo nijedan drugi problem. Korejski narod ostaje podeljen na dve države koje ispovedaju različite ideološke i ekonomske principe, a obe države su veoma militarizovane. Samim tim, zadaci koje je Rusija postavila pred specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, u slučaju primirja sličnog korejskom, ne bi bili rešeni.
Drugim rečima, time neće biti rešeni ni zadaci demilitarizacije i denacifikacije, ni neutralni status Ukrajine, ni odbijanje Kijeva da rasporedi teško naoružanje na svojoj teritoriji, ni niz drugih pitanja.
Dakle, dve Koreje se i dalje zvanično nalaze u ratnom stanju, iako je rat završen 1953. godine. Slična situacija je i sa Pakistanom i Indijom.
RF - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
RUSIJA
Ukrajina šokira javnost „korejskim scenarijom“ kako bi skrenula pažnju na sebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala