- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin raskida sporazume sa Savetom Evrope

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi na razmatranje nacrt zakona o prestanku važenja međunarodnih sporazuma Saveta Evrope koji se odnose na Rusiju. Dokument je registrovan u eletronskoj bazi Državne dume Rusije.

„U vezi sa prestankom članstva Rusije u Savetu Evrope smatraće se da su od 16. marta 2022. godine prestali da važe za Rusiju sledeći međunarodni sporazumi: Povelja Saveta Evrope od 5. maja 1949. godine, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda od 4. novembra 1950. godine, Evropska konvencija o suzbijanju terorizma od 27. januara 1977. godine“, navodi se u dokumentu.

Predlaže se da se raskine ukupno 21 sporazum.
Prethodno je Vlada Rusije odobrila i uputila ruskom lideru odgovarajući predlog.
Moskva je 15. marta objavila zvaničnu notu o povlačenju iz Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima naglasivši da će ispunjavati odluke Evropskog suda o ljudskim pravima ukoliko budu u skladu sa Ustavom Rusije. Kasnije tog dana Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno je usvojila rezoluciju kojom je obavestila statutarni organ Saveta, Komitet ministara, da Moskva ne može biti član Saveta. Sledećeg dana Komitet ministara usvojio je odluku da Rusija prestaje da bude član organizacije od 16. marta.
U junu je ruski premijer Mihail Mišustin potpisao dekret o prekidu učešća Rusije u delimičnim i proširenim delimičnim sporazumima Saveta Evrope.
Rusija je bila članica organizacije 26 godina.
Poslanici na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
RUSIJA
Šta će sad Savet Evrope kad više nema Rusije da je grdi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala