- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin naredio kontrolu izvoza žita: Sprečite da sve ode u inostranstvo

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je potrebno kontrolisati obim izvoza žita iz zemlje jer su neophodne stabilne rezerve na domaćem tržištu.
„Ne treba dozvoliti da se sve iznese u inostranstvo. Uprkos svim logističkim ograničenjima koja se odnose i na transport i osiguranje, izvoz će krenuti da se povećava. I već je došlo do toga. Stoga su nam potrebne rezerve“, rekao je Putin.
On je ujedno skrenuo pažnju na to da je nemoguće prognozirati „rezultate rada poljoprivrede u 2023. godini“.
„Pogledajte šta se dešava: u Evropi je toplo, a u Turkmenistanu je minus 25, danas sam razgovarao sa predsednikom te zemlje. U Uzbekistanu je minus 23. Šta će biti kod nas? Ne možemo sa sigurnošću da kažemo. Apsolutno su nam potrebne stabilne rezerve. To moramo da sačuvamo“, istakao je ruski lider.
Istovremeno, Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su ukinute antiruske sankcije za proizvode poljoprivredne i medicinske namene. Konkretno, dozvoljavaju se transakcije koje imaju veze sa proizvodnjom, prodajom, transportom ili isporukom poljoprivrednih proizvoda, poljoprivredne opreme, lekova, medicinske opreme sa delovima i ažuriranjem softvera za nju.
Šta su se dogovorili Putin i Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
RUSIJA
Putin Erdoganu: Poslaću žito siromašnim zemljama besplatno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala