- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nije samo zbog ćevapa: Otkriveno zašto je „Mekdonalds“ napustio Bosnu

© Sputnik / Lola ĐorđevićĆevapi
Ćevapi - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Poslednji hamburger u Sarajevu poslužen je 30. decembra pošto je „Mekdonalds“ napustio Bosnu i Hercegovinu posle 10 godina. Ali razlog tome nisu bili ćevapi koje stanovnici BiH više vole, već to što je firma iz SAD htela da spreči „dalje narušavanje ugleda brenda“, piše austrijski „Klajne cajtung“.
Gužva pred „Mekdonaldsom“ u Sarajevu 30. decembra 2022. bila je veća nego kada je on otvoren 2012. godine, jer je to trebalo da bude njegov poslednji dan u BiH. Ono što je dugo najavljivano postalo je realnost za nekoliko dana: Amerikanci su zatvorili svoja vrata u Bosni i Hercegovini i napustili tržište, piše autor Marko Petelin u „Klajne cajtungu“.
„Od otvaranja prve filijale u BiH, „Mekdonaldsovi“ hamburgeri su teško prolazili u Sarajevu, jer bi retko ko u toj zemlji zamenio nacionalna jela, kao što su pljeskavica ili ćevapčići u somunu, hamburgerom, pomfritom i kečapom. I zato što je, sa prosečnim mesečnim primanjima od nešto ispod 350 evra, većina ljudi to teško mogla da priušti. Međutim, sam bosanski vlasnik franšize zadao je smrtni udarac američkom hamburgeru“, piše „Klajne cajtung“, pozivajući se na bosanskohercegovačke izvore.
Vlasnik „Mekdonaldsove“ franšize u BiH je Haris Ihtijarević, za koga austrijski medij navodi da je nagomilao velike dugove od oko 600.000 evra, te da su zabeležene velike nedoslednosti u rukovođenju, a izgubljen je i spor protiv „Rajfajzen banke“ oko zakupa poslovnog prostora u Titovoj ulici u Sarajevu.
„Kap koja je prelila čašu u američkom štabu verovatno je bio direktorov službeni automobil: Ihtijarević se počastio, ni manje ni više, nego „bentlijem“ kao vozilom, a priča se da je luksuzni automobil iznajmio o trošku „Mekdonaldsa“. Korisniku franšize oduzeta je licenca jer sedište u SAD želi da spreči dalje narušavanje brenda“, piše austrijski list.
Kako se dodaje, „Mekdonalds“ ne planira novu licencu u BiH, a autor teksta navodi kako je to „konačno mali poraz globalizacije pred nacionalnim kulturnim dobrima“.
Sarajevo - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
REGION
„Mekdonalds“ prestaje sa radom u Bosni i Hercegovini
Mekdonalds - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
SVET
Posle BiH, Mekdonalds odlazi iz još jedne zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala