- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve prvi put u istoriji govorio u SB UN

© Press-služba Prezidenta Respubliki Kazahstan / Uđi u bazu fotografijaRuski mitropolit Antonije
Ruski mitropolit Antonije - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Ruski mitropolit Antonije Volkolamski obratio se Savetu bezbednosti UN koju je sazvala Rusija zbog situacije u Ukrajini. Ovo je prvu put u istoriji da se jedan ruski crkveni zvaničnik obratio SB UN.
Pokušajima da se uništi kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva potkopavaju se osnove mirovnog dijaloga, saopštio je mitropolit Antonije.
„Proskripcione liste ukrajinskog episkopata i sveštenstva donosi Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine bez zakonskog sudskog i istražnog postupka i bez mogućnosti pobijanja te odluke. Tzv. sankcije i lišavanje državljanstva primenjuje se na duhovna lica samo jedne konfesije, dok član 24. Ustava Ukrajine direktno zabranjuje privilegije ili ograničenja prava građana Ukrajine na osnovu njihovog verskog uverenja. Oduzimanje državljanstva ukrajinskim verskim licima nesumnjiv je oblik masovne političke represije koja je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine i međunarodnim sporazumima koje je usvojila ova država“, rekao je on.
„Politička represija protiv episkopata je bila vrhunac represivne religiozne politike ukrajinskih vlasti tokom poslednjih godina, čiji je krajnji cilj totalna kontrola državnih organa nad religioznim životom stanovništva“, dodao je mitropolit.
On je podvukao da se krivični slučajevi protiv episkopa i sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve pokreću iz izmišljenih razloga, a „dokazi“ postaju ponekad stare novine i knjige iz njihovih ličnih biblioteka.
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja zatražio je 14. januara sednicu Saveta bezbednosti UN za 17. januar u vezi sa progonom neistomišljenika u Ukrajini, kao i zbog progona kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

UN zabrinuta zbog situacije u Ukrajini

Pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ilze Brands Keris je na sednici Saveta bezbednosti istakla zabrinutost zbog dva nova nacrta zakona u Ukrajini, koji mogu da spreče pravo na slobodu veroispovesti.
„Pozivamo ukrajinske vlasti da osiguraju da se svi takvi procesi na teritoriji koju pokriva Ukrajinska pravoslavna crkva i na mestima bogosluženja odvijaju u skladu sa međunarodnim pravom i kako bi se onima koji se optužuju dali pravični uslovi na sudu“, rekla je ona.
Ona je dodala da su UN zabrinute što dva projekta, 8221 i 8262, mogu da onemoguće pravo na religijsku slobodu ili slobodu veroispovesti.
Keris je pozvala obe strane da obezbede kako bi pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, mirnih okupljanja i religije bilo realizovani bez diskriminacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala