- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinska kriza „stigla“ i do ruskog groblja kod Pariza

© Sputnik / Irina KalašnikovaGroblje Sen Ženevjev de Boa
Groblje Sen Ženevjev de Boa - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Gradska skupština francuskog grada Sen Ženevjev de Boa, u kojem se nalazi istoimeno rusko groblje, saopštila je da je odbila da primi sredstva za održavanje grobnih mesta „isključivo zbog međunarodnog konteksta“.

„Usled krize izazvane pandemijom kovida i konflikta u Ukrajini procedura, na žalost, ne može biti nastavljena i obnova grobova ne može biti sprovedena. Što se tiče uplata za 2022. godinu isključivo nas je međunarodni kontekst prinudio da ih privremeno odložimo“, rekli su za Sputnjik u gradskoj skupštini.

Grad, koji se nalazi tridesetak kilometara od Pariza, obavezao se da će očuvati grobove.
„Odlučno potvrđujemo da nijedan ruska grobnica neće biti ugrožena i grad će obezbediti održavanje“, navode u gradskoj skupštini.
Podsetimo, francuski „Mond“ je pisao da grad nije primio sredstva od Rusije za groblje na kojem su sahranjeni čuveni ruski umetnici, kao što su pisac Ivan Bunjin, baletski igrač Rudolf Nurejev, pesnikinja Zinaida Gipius i drugi.
Prema podacima „Monda“, Moskva i Sen Ženevjev de Boa su potpisali ugovor 2005. godine prema kojem je Rusija preuzela na sebe obavezu plaćanja grobnih mesta gde su sahranjeni ljudi bez porodice.
U ruskoj ambasadi u Francuskoj su za Sputnjik rekli da je situacija neprihvatljiva, ali da u ovom momentu nema govora o uklanjanju grobova. Radi se, kako su rekli, o 23 Rusa koji su tamo sahranjeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala