- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Haos u policiji u Londonu: Slučaj policajca osumnjičenog za seriju silovanja vrh ledenog brega

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaPogled na Vestminstersku palatu u Londonu
Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Stotine policajaca u Londonu verovatno će dobiti otkaze zbog seksualnog i porodičnog nasilja, izjavio je danas načelnik londonske policije u pokušaju da povrati poverenje javnosti nakon što je jedan policajac priznao da je serijski silovatelj.
Londonska policija, koju zadnjih godina potresaju skandali, utonula je dublje u krizu pošto je Dejvid Kerik (48) priznao da je počinio 24 silovanja za gotovo dve decenije dok je bio na dužnosti, a kolege ga nisu sprečile. Skandal se dogodio nakon niza otkrića o ozbiljnim prestupima londonske policije, najveće u zemlji sa više od 43.000 policajaca i drugih zaposlenih.

Mnogi će ostati bez posla

Načelnik policije Mark Rouli, doveden pre četiri meseca na funkciju da bi sproveo čistku, rekao je da su u toku istrage protiv 800 policajaca zbog više od 1.000 prijava seksualnog zlostavljanja i porodičnog nasilja. U tom procesu mnogi će ostati bez posla, rekao je on.
„Imam desetine hiljada fantastičnih muškaraca i žena, ali imamo stotine onih koji ne bi trebalo da budu ovde. Raščistiću to“, rekao je Rouli. „Sistemski istražujemo svakog zaposlenog u policiji i policajca za kojeg postoje sumnje da je bio upleten u incidente, uključujući porodično ili seksualno nasilje“, napomenuo je on.

Narušeno poverenje u policiju

Poverenje javnosti u londonsku policiju narušeno je otkrićima o kulturi korupcije, rasizma i mizoginije koja vlada u njenim redovima. Jedan policajac završio je zadnjih godina u zatvoru zbog silovanja i ubistva žene koju je oteo dok se pešice vraćala kući.
Drugi policajac je zatvoren jer je bio pripadnik neonacističke grupe, još dvojica jer su delila fotografije s mesta zločina nakon ubistva dve sestre, dok je istraga o jednoj jedinici pokazala da su policajci razgovarali o premlaćivanju žena, a jedan je i poslao poruku koleginici da će je silovati, preneo je „Indeks“.
Spomenici Dejvida Lojda Džordža i Vinston Čerčil iza Parlamenta i Big Bena - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
SVET
Policajac priznao da je silovao žene 17 godina, reagovao i britanski premijer
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala