- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnik razbija mit: Industrija malo utiče na zagrevanje planete

CC0 / Rixabay / Zemlja
Zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Industrijska delatnost čoveka malo utiče na globalno zagrevanje, smatra naučnik sa Instituta za fiziku Zemlje Ruske akademije nauka Sergej Šalimov.
Šalimov je u intervjuu za portal "Gazeta" objasnio da je tokom proteklih 100 godina temperatura na planeti porasla za oko stepen, a koncentracija ugljen-dioksida sa 300 na 400 ppm. On je nazvao netačnim mišljenje da, ako bismo prestali da sagorevamo ugalj, gas i naftu, temperatura tada ne bi rasla. Prema njegovim rečima, temperaturnih kolebanja je bilo i ranije.
„Zato što je, recimo, u poslednjem periodu između dva ledena doba temperatura na Zemlji bila za oko 2° viša od sadašnje. I kako je to povezano sa emisijom SO2? Pre 10.000 godina nije postojala civilizacija“, rekao je naučnik.
On je dodao da delatnost čoveka, naravno, može uticati na ravnotežu SO2 u atmosferi i okeanu. Međutim, naučnici tek treba da izuče zašto nastaje efekat staklene bašte.
Podsetimo, prema podacima UN, poslednjih osam godina na Zemlji su bile najtoplije u istoriji praćenja temperature. Stručnjaci ističu da će se globalno zagrevanje i drugi dugoročni trendovi klimatskih promena nastaviti kao rezultat rekordne emisije staklene bašte koje zadržavaju toplotu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala