Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Potrebna jasna osuda destruktivne politike Prištine“: Vučić razgovarao sa šefom Unmika

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u razgovoru sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije Unmik Karolinom Zijade
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u razgovoru sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije Unmik Karolinom Zijade - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u razgovoru sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije Unmik Karolinom Zijade u Beogradu, posebno naglasio da po pitanju sistemskog ugnjetavanja Srba i drugih nealbanaca izostaje jasnija osuda destruktivne politike Prištine.
On je istakao da je za Srbiju od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i Metohije i dalje razmatra u Savetu bezbednosti UN, pre svega kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu, kao i da je nastavak angažmana Unmika neophodan.
Vučić je baglasio i da se Srbija dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu pravno obavezujuće rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kojom je uspostavljen i UNMIK, saopštila je pres služba predsednika.
Zijade je rekla da Unmik, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, kao i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma.
Vučić je, takođe, rekao da je nastavak angažmana Unmik na Kosovu i Metohiji neophodan, pre svega, zbog permanentne nestabilnosti koja obiluje brojnim incidentima.
„Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rešenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza. Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i nasleđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna“, istakao je Vučić i izrazio nadu da će Srbija uspeti da sačuva mir i stabilnost.
On je istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala